مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
ناخن

عفونت قارچ ناخن و روش‌های درمان آن

فهرست مطالب

عفونت قارچی از شایع‌ترین بیماری‌های عفونی و قارچی است که به همه قسمت‌های بدن سرایت می‌کند و باکتری و میکروب‌ها عامل رشد قارچ‌ها به شمار می‌آیند. در حالت کلی، قارچ‌ پوستی آسیبی به بدن نمی‌زنند؛ اما هنگامی که رشد آن‌ها افزایش پیدا کنند، احتمال بروز خطر بیشتر می‌شود. اونیکومایکوزیس که به‌عنوان کچلی نیز شناخته می‌شود، عفونت قارچی ناخن است. در حال حاضر، روش‌های مختلفی برای درمان و بهبود قارچ‌ها وجود دارد. برای حل این مسئله انواع درمان‌های خانگی و پزشکی در دسترس است؛ اما مراجعه به پزشک بهترین روش درمانی به شمار می‌آید؛ چون با مراجعه به پزشک، علت قارچ ناخن و روش‌های درمان آن به طور دقیق بررسی می‌شود.

ما در این مطلب از صندلی توضیح می‌دهیم که قارچ ناخن چیست و دلایل ایجاد این عارضه، انواع آن و بهترین روش‌ها برای درمان را به شما معرفی کنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

قارچ ناخن چیست؟

قارچ ناخن که با نام اونیکومایکوزیس نیز شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها است. ممکن است که بسیاری از افراد متوجه لکه‌ سفید روی ناخن یا لکه قهوه‌ای روی ناخن خود شده باشند؛ لکه‌های ایجاد شده، علائم عفونت قارچی است. با پیشرفت این عارضه، درد در ناحیه عفونت احساس می‌شود. همچنین، ناخن‌ها ضخیم می‌شوند و تغییر رنگ می‌دهند. دلیل این بیماری و عفونت قارچی، رشد بیش از حد قارچ‌ها در داخل، زیر یا روی ناخن است.  

پیشرفت این نوع عفونت در محیط‌های گرم و مرطوب چندین برابر می‌شود؛ بنابراین، قارچ ناخن پا بسیار رایج‌تر از ناخن دست است. زیرا انگشتان پا به طور معمول در کفش‌ها و جوراب‌ها قرار می‌گیرند. این امر موجب فراهم‌شدن محیطی گرم و مرطوب می‌شود. اما به‌طوری کلی، امکان بروز این عارضه در تمام ناخن‌ها وجود دارد. قارچ‌هایی که روی بدن وجود داشته‌اند، می‌توانند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. به‌عنوان‌مثال، اگر با فردی که به این بیماری مبتلا است در تماس باشید؛ احتمال ابتلا به آن بیشتر می‌شود.

انواع قارچ ناخن

در حالت کلی، انواع مختلفی از عفونت قارچ ناخن وجود دارد. انواع این بیماری ویژگی‌های مختلفی دارند که آن‌ها را از یکدیگر متمایز می‌کنند.

نوع ساب انگووال دیستال (Distal subungual infection)

یکی از رایج‌ترین نوع بیماری عفونت قارچی ناخن، نوع ساب انگووال دیستال است. این نوع بیماری، قادر است تمام ناخن‌های انگشتان دست‌وپا را تحت‌تأثیر قرار دهد. هنگام عفونت، قسمت لبه خارجی ناخن تغییر شکل پیدا می‌کند. به‌طوری که ظاهری دندانه‌دار با رگه‌های سفید یا زرد پیدا می‌کند.

نوع سطحی سفید (White superficial infection)

در این عفونت، نوع خاصی از قارچ به لایه‌های بالایی ناخن حمله کرده و لکه‌های سفیدی را ایجاد می‌کند. درنهایت، این لکه‌ها تمام سطح ناخن را می‌پوشانند. لکه‌ها جنس زبری دارند و به‌راحتی فرومی‌ریزند. همچنین، ناخن‌ها سطحی حفره‌دار و پوسته‌پوسته خواهند داشت.

نوع ساب انگووال پروگزیمال (Proximal subungual infection)

این نوع عفونت زیاد شایع نیست؛ اما می‌تواند موجب عفونت ناخن دست‌وپا شود. عفونت پروگزیمال با رشد به سمت لایه‌های بالایی ناخن، لکه‌های زردرنگی را ایجاد می‌کند. این نوع بیماری به‌طور معمول در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر دیده می‌شود. علاوه‌برآن، آسیب‌های جزئی به ناخن نیز می‌تواند یکی دیگر از دلایل این عفونت باشد.

نوع کاندیدا (Candida infection)

این قارچ‌ها به ناخن‌های آسیب‌دیده در اثر عفونت یا ضربه حمله می‌کنند. نکته قابل‌توجه این است که عفونت کاندیدا ناخن‌های دست را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. همچنین، اغلب در افرادی دیده می‌شود که دستان خود را به‌طور مرتب در آب خیس می‌کنند. نقطه شروع کاندیدا کوتیکول اطراف ناخن است که در اثر لمس، قرمز، متورم و حساس می‌شود و در این راستا ممکن است ناخن بلند شود یا بیفتد.

بیشتر بخوانید: انواع مدل کاشت ناخن

علائم بیماری قارچ ناخن

قارچ ناخن، با علائم مشخصی در یک یا همه ناخن‌ها ایجاد می‌شود. درصورتی‌که، این علائم را مشاهده کردید باید به پزشک مراجعه کرده و برای درمان اقدام کنید. علائم این بیماری عبارت‌اند از:

  • ناخن منحرف و بلند شده از بستر
  • بوی نامطبوعی که منشأ آن ناخن آلوده است.
  • شکنندگی یا ضخامت ناخن

دلیل ایجاد قارچ ناخن

دلیل ایجاد قارچ ناخن مختلف است؛ اما، برخی از این عوامل تأثیر بیشتری دارند. از دلایل ابتلا به این بیماری می‌توان به موارد بسیاری اشاره کرد؛ این موارد شامل عدم رعایت بهداشت فردی، آسیب‌های پوستی انگشتان، راه‌رفتن با پای برهنه و داشتن بیماری پای ورزشکار یا قارچ می‌شوند.

باتوجه‌به این موارد، توصیه می‌کنیم که به بهداشت فردی و به‌ویژه دست و پاهای خود توجه داشته باشید. شست‌وشوی دست‌وپا موجب ازبین‌بردن باکتری و قارچ‌ها می‌شود؛ بنابراین از راه‌رفتن با پای برهنه در محیط‌های آلوده خودداری کنید و در صورت خراش یا آسیب اطراف پوست انگشتانتان، بیشتر از پوستتان مراقبت کنید. پدیکور پا میتواند در سلامت و زیبایی پاهای شما بسیار موثر باشد.

مراقبت از ناخن قارچ گرفته

درصورتی‌که به قارچ ناخن دست یا پا مبتلا شده باشید، باید از ناخن‌های خود مراقبت کنید. فقط در این صورت می‌توانید از بهبود و درمان کامل بیماری اطمینان پیدا کنید. توصیه می‌کنیم برای مراقبت از ناخن آلوده، به پزشک مراجعه کنید. زیرا پزشک با معاینه ناخن‌ها و بررسی آن‌ها، بهترین درمان را تجویز می‌کند. پس از مراجعه به پزشک و دریافت نسخه، باید به توصیه‌های متخصص عمل کنید. علاوه بر آن، به بهداشت ناخن و دست پا بیشتر اهمیت بدهید.

بیشتر بخوانید: ترمیم ناخن در منزل

انواع روش‌ های درمان قارچ ناخن

در حالت کلی، روش‌های مختلفی برای درمان قارچ ناخن دست‌وپا وجود دارد. درصورتی‌که از ابتلا به این بیماری مطمئن باشید، می‌توانید از راهکارهای خانگی یا درمان پزشکی برای درمان آن استفاده کنید. در ادامه، انواع روش‌های درمان این بیماری را بررسی می‌کنیم.

درمان خانگی قارچ ناخن

یکی از روش‌های خانگی مؤثر برای ازبین‌بردن این بیماری، استفاده از عسل ارگانیک و طبیعی است. عسل حاوی پراکسید هیدروژن است و به نابودی قارچ‌ها کمک می‌کند. همچنین جوش‌شیرین خاصیت ضدقارچی دارد و جاذب رطوبت است؛ بنابراین یک داروی طبیعی عالی برای درمان به شمار می‌آید. علاوه بر عسل و جوش‌شیرین، روغن درخت چای، سرکه، آبلیمو، عصاره برگ زیتون و روغن نارگیل هم در درمان عفونت قارچی ناخن مؤثر هستند.

درمان پزشکی قارچ ناخن

اگر بیماری قارچی پیشرفته باشد، روش درمان خانگی پاسخ‌گو نیست و باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. نحوه درمان و روش‌های آن، به عفونت و شدت آن بستگی دارد.

داروهای ضد قارچ خوراکی

بسیاری از پزشکان در مراحل اولیه درمان، از این داروها استفاده می‌کنند. این داروها به رشد ناخن جدید و جایگزینی بخش‌های آلوده کمک می‌کنند. نکته مهمی که وجود دارد این است که داروهای خوراکی برای افراد مبتلا به بیماری‌های کبدی، نارسایی قلبی و افرادی که داروهای خاص مصرف می‌کنند، تجویز نمی‌شود.

لاک ناخن ضدقارچ

یکی دیگر از روش‌های درمان پزشکی، استفاده از لاک ناخن است. این لاک‌ها مختص برای درمان قارچ ناخن تولید شده‌اند. مصرف این محصولات بسیار آسان است؛ به‌طوری که باید آن را روی ناخن و پوست اطراف بکشید. اگر خودتان امکان این کار را ندارید، می توانید از ناخن کار خود کمک بخواهید .

کرم ناخن ضد قارچ

نازک شدن ناخن‌ها در روند بهبود آن تأثیرگذار است. کرم ضدقارچ، به نازک شدن و ازبین‌بردن قارچ ناخن کمک می‌کند. در حالت کلی، انواع مختلفی از این کرم وجود دارد که پزشک با بررسی وضعیت ناخن شما یکی از آن‌ها را تجویز می‌کند.

جراحی

آخرین مرحله جراحی است که برای جلوگیری از انتقال بیماری به ناخن‌های دیگر انجام می‌شود. دلیل اینکه پزشکان جراحی را پیشنهاد می‌کنند، ازبین‌بردن عفونت‌های ایجاد شده در زیر ناخن است. زیرا در این صورت، استفاده از داروهای ضدقارچی بسیار سخت خواهد بود.

عوارض بیماری قارچ ناخن

ابتلا به بیماری قارچ ناخن، عوارض مختلفی را به دنبال دارد. به‌عنوان‌مثال، این عارضه می‌تواند موجب آسیب‌های دائمی به ناخن‌ها شود. همچنین، احتمال ابتلا به سایر عفونت‌های سرکوب شده را مهیا می‌کند. درصورتی‌که برای درمان این بیماری اقدام نشود؛ سلامت کل بدن به خطر خواهد افتاد.

روش‌ های پیشگیری از قارچ ناخن

شکل‌گیری تغییرات کوچک در عادت‌های روزمره و سبک زندگی، سلامت عمومی بدن را تضمین می‌کند. با رعایت موارد زیر می‌توانید از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنید:

  • ناخن‌های خود را تمیز کنید و آن‌ها را خشک نگه دارید.
  • پس از تماس با ناخن‌های آلوده، دست‌های خود را بشویید.
  • از جوراب‌های ضد عرق استفاده کرده و آن‌ها را در طول روز عوض کنید.
  • در استخرها یا رختکن، از دمپایی استفاده کنید.
  • برای مانیکور ناخن به سالن‌های معتبر و تمیز مراجعه کنید و مطمئن شوید، همه ابزار مانیکور تمیز و ضدعفونی شده است.
  • از ژلیش ناخن و ناخن مصنوعی، در صورت امکان استفاده نکنید.

جمع‌بندی

قارچ ناخن دست‌وپا از شایع‌ترین عفونت‌های قارچی است که در میان مردم دیده می‌شود. امکان پیشگیری و درمان این بیماری با رعایت برخی نکات وجود دارد. تنها کافی است تا بهداشت ناخن‌های خود را رعایت و از آن‌ها در برابر ضربه‌ها مراقبت کنید. ما در این مطلب از صندلی این بیماری را به شما معرفی کردیم و روش‌های پیشگیری و درمان آن را نیز شرح دادیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید