مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه

پسوریازیس ناخن چیست و چگونه درمان می شود؟

فهرست مطالب

پسوریازیس ناخن، یکی از انواع بیماری خودایمنی است که در انواع خفیف تا شدید بیماران را درگیر می‌کند. این بیماری مزمن سیستم ایمنی بدن، تغییراتی را در بخش زیرین پوست ناخن ایجاد می‌کند که پس از گسترش و تبدیل به مشکلات پوستی، وارد مرحله‌ای می‌شود که به ناخن‌های دست و پا، صدمه وارد می‌کند. در این مقاله از صندلی برایتان در مورد عفونت ناخن پسوریازیس صحبت می‌کنیم و از علائم، نحوه تشخیص، راه‌های جلوگیری از ابتلا به آن، عوارض و نحوه درمان خواهیم گفت.  لطفا تا انتهای مقاله، همراه ما باشید. 

پسوریازیس ناخن چیست؟

همانطور که در ابتدای مقاله توضیح دادیم، پسوریازیس ناخن یک نوع بیماری است که در پوست رخ می‌دهد و ناخن‌ها را درگیر می‌کند. این بیماری خودامینی است و زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی افراد بسیار فعال می‌شود و درصدد محافظت از بدن در مقابل عامل مزاحمی می‌شود که درواقع وجود ندارد.
در این حالت سلول‌های پوستی در مدت‌زمان بسیار کم، مدام در حال بازسازی هستند و باعث می‌شود تا نواحی مختلفی از پوست دست مانند اطراف و زیر ناخن‌ها که بخشی از پوست هستند متورم، ملتهب، فرمز و ضخیم شود و فرد دچار خارش در این نقاط شود.
این در حالی است که در حالت عادی، سلول‌های پوستی باید نهایت بین ۲۸ تا ۳۰ روز بازسازی  شوند. متاسفانه هنوز نمی‌دانند که چرا این بیماری ایجاد می‌شود و از این روی درمان قطعی نیز برای آن معرفی نشده است. افرادی که دچار بیماری پسوریازیس ناخن می‌شوند، در قسمت‌هایی از پوست انگشتان خود مانند زیر و اطراف ناخن لکه‌هایی به رنگ نقره‌ای و در برخی مواقع سفیدرنگ و همچنین تاول‌هایی متورم که به صورت پوسته‌های قرمزرنگ هستند، مشاهده می‌کنند. 

نحوه جلوگیری از بروز بیماری پسوریازیس ناخن

در ابتدای مقاله توضیح دادیم که هنوز نتوانسته‌اند علت اصلی بروز این بیماری را کشف کنند. از این رو درمان قطعی نیز برای آن معرفی نشده است. اما تحقیقاتی که انجام شده است نشان می‌دهد با رعایت برخی از نکات می‌توان از بروز این بیماری تا حدود قابل توجهی جلوگیری کرد. بنابراین نحوه جلوگیری از بیماری خود ایمنی پسوریازیس ناخن عبارت‌اند از:

  • هنگام مصرف مواد شوینده خصوصا شیمیایی، حتما دستکش دست کنید.
  • سعی کنید با توجه به نوعِ پوست دستتان از مرطوب‌کننده مناسب استفاده کنید و اجازه ندهید پوست دست و اطراف ناخن‌هایتان، خشک بماند.
  • همواره ناخن‌های خود را کوتاه کنید.
  • اجازه ندهید زیر ناخن‌های شما را آلودگی و چرک دربرگیرد و حتما با وسایل مناسب، این قسمت را تمیز کنید.
  • هرگز از وسایل نوک تیز برای تمیز کردن زیر ناخن‌های خود، استفاده نکنید.

علائم بیماری پسوریازیس ناخن

بیماری عفونت پسوریازیس ناخن نیز همانند هر بیماری دیگری با علائمی همراه است که اگر بلافاصله پس از مشاهده آنها به پزشک متخصص پوست مراجعه شود، کنترل آن راحت‌تر خواهد بود. این علائم عبارت‌اند از:

  • در ناخن سوراخ‌هایی ایجاد می‌شود.
  • بخش‌هایی از ناخن دندانه‌دار می‌شود.
  • لکه‌های سفید و زردرنگی روی ناخن ایجادم می‌شود.
  • روی ناخن شیارهایی باریک بوجود می‌آید.
  • ممکن است اندازه ناخن یا شکل آن تغییر کند.
  • در برخی موارد، ناخن ضخیم می‌شود.
  • ممکن است ناخن از جای اصلی خود، بلند و جدا شود. در این صورت ممکن است فضایی که بین ناخن و بستر آن ایجاد می‌شود، عفونی شده و لکه‌ زرد رنگ روی ناخن ایجاد شود.
  • مبتلایان به این بیماری، اغلب ناخن‌هایشان می‌شکند.
  • ممکن است در زیر ناخن خود، لکه‌هایی از خون مشاهده کنید.
  • روی ناخن شکاف‌هایی ایجاد می‌شود.
  • ماده‌ای گچ‌مانند زیر ناخن ایجاد می‌شود که پس از جداشدن ناخن از بستر خود و زمانی که فرد به  ناخن‌های خود فشار وارد کند، درد را حس می‌کد و حتی پوشیدن کفش برایش دردآور می‌شود. به این ماده هیپرکراتوز زیرناخنی گفته می‌شود.

علت بروز بیماری پسوریازیس ناخن

همانطور که در بخش‌های قبل نیز توضیح دادیم، هنوز علت دقیق و مشخصی برای ابتلای افراد به بیماری پسوریازیس ناخن کشف نشده است. اما تحقیقات تا حدودی نشان داده است که معمولا این بیماری ارثی است. اگر والدین به این عارضه مبتلا باشند، احتمال آنکه یکی از فرزندان درگیر شوند ، وجود دارد.

نحوه تشخیص پسوریازیس ناخن

در بخش علائم بیماری پسوریازیس ناخن، مواردی که نشان می‌دهد ممکن است به این بیماری مبتلا شده باشید را معرفی کردیم. متاسفانه این بیماری علائم زیاد و متغیری دارد و اگر پزشک حاذق و متخصص نباشد، ممکن است آنها را با بیماری عفونی دیگری اشتباه بگیرد. مثلا ممکن است به غلط آن را یک بیماری عفونی قارچی تشخیص دهد که باعث ضخیم یا کلفت‌شدن ناخن می‌شود. از این روی مهم است که بتوان آن را به درستی تشخیص داد.

پزشک معمولا با مشاهده لکه‌های سفید، زرد یا قرمز رنگ که روی سطح و نوک ناخن را فراگرفته است، به وجود این بیماری شک می‌کند. سپس اگر این لک‌ها به سمت کوتیکول ناخن هم کشیده شده باشند، احتمال می‌دهد که فرد دچار این بیماری خودایمنی مزمن است. عفونت اگر ناخن را درگیر کند، رنگ آن تغییر کرده و تیره می‌شود که دیگر روش تشخیص پسوریازیس ناخن است. ضمن اینکه پزشک چک می‌کند که آیا ضخامت ناخن تغییر کرده است یا خیر! همچنین بافت آن را بررسی می‌کند که به صورت خطوط راه‌راه تبدیل شده‌اند. در صورتی که ناخن شکننده شده باشد نیز احتمال ابتلا به این بیماری، قوت می‌یابد. اگر ناخن‌ها دچار عفونت قارچی اونیکومایکوزیس نیز شده باشند، ضخیم‌تر از حالت عادی خواهند شد که باز هم نشان‌دهنده ابتلا به پسوریازیس در ناخن است.

عوارض پسوریازیس ناخن

متاسفانه این بیماری هم مانند هر عارضه دیگری پس از آنکه فرد را درگیر کرد، با عوارضی همراه است. این عوارض عبارت‌اند از:

  • ناخن‌ها دچار تغییر شکل می‌شوند.
  • در برخی موارد ممکن است ناخن‌ها نازک‌تر از حد معمول شوند.
  • برخی از بیماران بافت ناخن‌هایشان به صورت راه‌راه شکل می‌گیرد.
  • شکنندگی ناخن‌ها اتفاق می‌افتد که در اکثر بیماران، مشترک است.
  • ممکن است ناخن دچار عفونت قارچی اونیکومایکوزیس شود که در این صورت، ناخن بیش از حد، ضخیم می‌شود.
  • در برخی موارد شاهد رشد غیرمعمول ناخن‌های جدید هستیم.

نحوه درمان بیماری پسوریازیس ناخن

متسفانه از آنجا که پسوریازیس ناخن یکی از بیماری‌های خودایمنی است، پس مقاومت زیادی دربرابر درمان از خود نشان می‌دهد. از این رو معمولا پزشک پس از بررسی شرایط شما، ممکن است روش‌های مختلفی را برای کنترل و بهبود شرایط بیماری امتحان کند. از جمله روش‌هایی که می‌توان از آنها برای درمان این بیماری استفاده کرد عبارت‌اند از:

استفاده از انواع کرم، پماد یا لاک ناخن حاوی کورتیکواستروئید برای بهبود پسوریازیس ناخن

محصولاتی که حاوی کورتیکواستروئیدها هستند، کمک می‌کند تا بیماری پسوریازیس ناخن درمان شود. برای آنکه نتیجه بهتری بگیرید، باید این محصولات  به بستر ناخن، ماتریکس ناخن ( قسمت‌هایی از پوست دست که ناخن از آنجا شروع به رشد کرده است) استفاده شود. متاسفانه در اغلب موارد نمی‌توان به راحتی این کار را انجام داد. برخی افراد ممکن است نیاز داشته باشند روزی دو نوبت و به مدت زمان میانگین ۶ ماه از این داروها استفاده کنند.

استفاده از داروهای تزریقی مانند کورتون برای درمان بیماری پسوریازیس ناخن

در برخی موارد که داروهای موضعی مثل انواع پماد و کرم تاثیرگذار نبود، در ای مواقع پزشک ممکن است تزریق داروی کورتون را تجویز کند. این داروها با کمک سوزنی بسیار نازک به پوست اطراف ناخن شما تزریق می‌شوند. این داروها حاوی کورتیکو استروئید است که معمولا برای اثربخشی و نتیجه‌گیری بهتر با مصرف داروهای موضعی توصیه می‌شود.

مصرف داروهای خوراکی برای کنترل و بهبود بیماری پسوریازیس ناخن

اگر تزریق یا داروهای موضعی نتوانستند درمان را حاصل کنند، در این مواقع ممکن است پزشک متخصص پوست برایتان مصرف داروهای خوراکی مانند سکیلوسپورین، آپرمیلاست و متوترکسات را تجیوز کند.

روش فتوتراپی (نوردرمانی) برای درمان پسوریازیس ناخن

فتوتراپی نیز یکی دیگر از گزینه‌های درمانی است که با کمک نور فرابنفشی که از لامپ‌های مخصوص ساتع می‌شود، به درمان بیماری کمک می‌کند. اشعه ماورابنفش و همچنین فرابنفش با مصرف دارویی به نام پسورالن کمک می‌کند تا بهبود بیماری را شاهد باشیم. درواقع نورهای فرابنفش و نور بنفش کمک می‌کنند تا اختلالاتی از جمله پسوریازیس ناخن را بهبود ببخشند.

استفاده از لیزردرمانی برای بهبود پسوریازیس ناخن

یکی دیگر از گزینه‌های درمانی که پزشک متخصص پوست پیش روی شما قرار می‌دهد، لیزردمانی است. با کمک این روش، رگ‌های خونی که زیر ناخن قرار دارند، مورد حمله قرار می‌گیرند تا به این روش بتوانند بیماری را کنترل و شدت آن را کم کنند. ممکن است پزشک توصیه کند که این روش درمانی را در سال دو بار یعنی هر شش ماه یکبار انجام دهید.

زمان مراجعه به پزشک

یکی از سوال‌هایی که ممکن است ذهن افراد مبتلا به این بیماری یا اطرافیان آنها را درگیر کند، زمان مراجعه به پزشک است. از آنجا که به دلیل اقدام نکردن برای درمان این بیماری احتمال عفونت وجود دارد، پس بهتر است همان ابتدا با مشاهده علائم پسوریازیس ناخن، به پزشک متخصص و حاذق مراجعه کنید تا با بررسی شرایط شما بتواند از گسترش و بیشترشدن این بیماری جلوگیری کند.

جمع‌بندی

در این مقاله از صندلی در مورد بیماری خود ایمنی پسوریازیس ناخن صحبت کردیم و هرآنچه که لازم بود در مورد این بیماری بدانید، برایتان شرح دادیم. اگر شما هم در بین اطرافیانتان فردی را که به این بیماری مبتلاست می‌شناسید یا خودتان درگیر آن هستید، می‌توانید یک صندلی از سایت صندلی در بهترین کلینیک‌های تخصصی پوست و مو رزرو کنید تا بهترین پزشکان این حوزه، شما را ویزیت کنند.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید