رعایت بهداشت در دوران قاعدگی از بروز عفونتهای ادراری و تناسلی جلوگیری میکند و روی کیفیت زندگی خانمها تاثیر میگذارد. حقیقت این است که رعایت بهداشت واژن در تمام اوقات سال ضروری است، اما این موضوع در زمان قاعدگی بیشتر از همیشه اهمیت دارد. استفاده درست از پدهای بهداشتی استاندارد و باکیفیت و شستشوی روزانه ناحیه تناسلی در دوره پریودی به خانمها کمک میکند تا هم خطر ابتلا به انواع بیماریها از جمله عفونت ادراری و تناسلی در زنان کاهش پیدا کند و هم با کنترل درد این دوران را به راحتی پشت سر بگذارند. در این مقاله از سایت صندلی درباره نکاتی مهمی که درباره رعایت بهداشت دوران عادت ماهانه باید بدانید با شما صحبت میکنیم.
اهمیت بهداشت زنان در دوران پریودی
دوران قاعدگی یکی از حساسترین زمانها در زندگی خانمها است که فرد به دلیلی نوسانات هورمونی مشکلات متعددی را تجربه میکند. برخی خانمها در دوران قاعدگی دچار گرفتگی عضلات میشوند و برخی دیگر از مشکلات روحی و افسردگی رنج میبرند و همین موضوع موجب میشود تا بسیاری از افراد به بهداشت دوران قاعدگی بیتوجه باشند. از سوی دیگر استفاده از وسایل بهداشتی دوران قاعدگی بسته به سبک زندگی افراد میتواند برای آنها مناسب یا نامناسب باشد زیرا هر کدام از این وسایل، مراقبتهای بهداشتی خاص خود را دارند. مثلا اگر فردی پرمشغله هستید احتمالا تامپون داخلی واژنی برای شما وسیله مناسبی نیست چون تامپون هر ۲ ساعت یک بار باید عوض شود. این در حالی است که بهترین زمان تعویض نوار بهداشتی برای رعایت بهداشت اصولی دوران پریودی هر ۶ ساعت یک بار است. درضمن قبل از هر چیزی باید بدانید که خونی که در دوره قاعدگی از بدن زن خارج میشود، آلوده است و ترکیب این خون با عرق، موجب تکثیر باکتریهای مضر میشود. این باکتریها خطر ابتلا به عفونت واژن و بثورات پوستی را افزایش میدهند. با توجه به مواردی که گفتیم در ادامه به رعایت نکاتی که در مورد بهداشت دوران عادت ماهانه باید بدانید میپردازیم.
1- هر روز ناحیه تناسلی و واژن را شستشو دهید
اولین قدم برای رعایت بهداشت دوران پریودی، شستشوی ناحیه تناسلی بهطور منظم است. سعی کنید هر روز با آب ولرم ناحیه تناسلی را از سمت جلو به سمت پشت بشویید. بهخاطر داشته باشید که این روتین پریودی مخصوص دختر خانمها و زنان باید به روشی اصولی انجام شود. شستشوی واژن نباید از سمت عقب به جلو انجام شود، زیرا این کار موجب انتقال باکتریهای ناحیه مقعد به ناحیه واژن میشود و خطر ابتلا به عفونت را افزایش میدهد.
علاوه بر این خون قاعدگی، واژن و پوست اطراف آن را به خون و بافتهای رحمی آلوده میکند. پاک کردن این ترکیبات خونی باید به نحوی انجام شود که این خون کاملا از این نواحی کاملا شسته شود تا هم از عفونت دستگاه تناسلی پیشگیری کنید و هم در این ناحیه بوی نامطبوع ایجاد نشود.
2- پد بهداشتی را به موقع عوض کنید
از آن جایی که پدهای بهداشتی به دلیل خروج خون از واژن دائما خیس و آلوده میشوند، برای رعایت بهداشت در زمان قاعدگی باید این پدها را بعد از چند ساعت تعویض و از یک پد تمیز استفاده کنید. همچنین کاپ قاعدگی تا ۱۲ ساعت قابل استفاده است و پس از آن هر بار باید به درستی و با رعایت اصول بهداشتی شسته و تمیز شود. اگر از تامپون در دوران پریودی استفاده میکنید، حتما بعد از حدود ۲ ساعت آن را تعویض کنید. فراموش نکنید که اگر تامپون برای مدت طولانی در واژن باقی بماند، خطر ابتلا به «سندروم شوک سمی» (TSS) را افزایش میدهد. سندروم شوک سمی یک نوع عفونت است که موجب کاهش فشار خون، تب، التهاب و بثورات پوستی میشود. یادتان باشد این میانگین ساعت تعویض تامپون به شدت خونریزی شما هم بستگی دارد. اگر در دوران قاعدگی دچار خونریزی شدید میشوید مدت زمان تعویض تامپون یا کاپ برای شما کمتر است. همچنین یادتان باشد در فواصل سیکلهای قاعدگی، کاپها باید تمیز و خشک در جای خنک نگهداری شوند.
3- بعد از تعویض پد یا تامپون حتما دستهای خود را بشویید
یکی دیگر از نکاتی که باید در مورد بهداشت دوران عادت ماهانه در زنان بدانید، شستشوی اصولی دستها بعد از تعویض کاپ، پد یا تامپون است. به خاطر داشته باشید که دستهای خود را حتما با آب و صابون بشویید و سپس اقدام به گذاشتن نوار بهداشتی یا تامپون جدید کنید.
4- پدهای بهداشتی را در سطل زباله بیندازید
بعد از تعویض پدهای بهداشتی حتما آنها را در دستمال کاغذی بپیچید و بعد در سطل زباله قرار دهید. از شستشوی پد و استفاده مجدد از آن اجتناب کنید و به هیچ عنوان پدهای بهداشتی را داخل سرویس بهداشتی نیندازید، زیرا این کار موجب گرفتگی راهآب و همچنین آلودگی محیط زیست میشود.
5- از یک وسیله بهداشتی استفاده کنید
یکی از اشتباهات خانمها در استفاده از وسایل بهداشتی در دوران قاعدگی استفاده همزمان از دو وسیله است. برای مثال خانمهایی که خونریزی زیاد دارند تصور میکنند اگر همزمان از پد و تامپون استفاده کنند راحتتر میتوانند به کارهای روزمره خود برسند، اما این روش درست نیست. در این صورت این تصور پیش میآید که پد و تامپون زیاد آلوده نشده و در تعویض آنها سهلانگاری میشود. در نتیجه امکان ورود باکتریها به جریان خون و ایجاد عفونت ریسک بیشتری پیدا میکند. بهجای این کار بهترین روش این است که وسیله بهداشتی خود را زود به زود تعویض کنید.
6- در دوران پریودی دوش بگیرید
برخی از افراد این تصور را دارند که دوش گرفتن در دوران قاعدگی نادرست است. در قدیم این تفکر وجود داشت که دوش گرفتن در دوران قاعدگی موجب ورود باکتریها و ایجاد عفونت در بدن میشود. اما تحقیقات نشان میدهد که دوش گرفتن در این دوران نه تنها سبب افزایش انرژی بدن میشود بلکه با بهبود جریان خون در ناحیه لگن بر روی کاهش درد کمر و لگن نیز موثر است. بهتر است در دوران قاعدگی به مدت کوتاهتر دوش بگیرید و از نشستن در وان و جکوزی اجتناب کنید.
7- به هیچ عنوان از مواد شیمیایی برای شستشوی واژن استفاده نکنید
هر چند رعایت بهداشت در دوران قاعدگی اهمیت زیادی دارد، اما باید بدانید که استفاده از انواع صابون و مواد شوینده برای شستشوی واژن در این دوران بههیچعنوان توصیه نمیشود. استفاده از مواد شوینده موجب از بین رفتن باکتریهای مفید اطراف واژن میشود و ممکن است موجب خشکی پوست، التهاب و زخم در اطراف واژن و ترکهای پوستی شود. بهخاطر داشته باشید که بهترین روش شستشوی واژن در این دوران استفاده از آب ولرم یا شویندههای بدون اسانس، عطر و مواد شیمیایی است.
8- از لباس زیر مناسب استفاده کنید
یکی دیگر از نکات مهم در مورد بهداشت واژن در دوران پریودی، استفاده از لباس زیر مناسب است. در دوران پریودی سعی کنید از لباس زیرهایی که از جنس نخ هستند، استفاده کنید. استفاده از لباس زیر نخی موجب افزایش تبادل هوا و جلوگیری از به دام انداختن رطوبت میشود و از بروز حساسیتهای پوستی و همچنین تجمع باکتریها و قارچها جلوگیری میکند. یک نکته مهم دیگر تعویض روزانه لباس زیر است. به عقیده پزشکان بهتر است این کار را حتی به دو روز یک بار موکول نکنید چون احتمال بروز قارچ و باکتری در این ناحیه افزایش پیدا میکند.
9- استفاده از مام و دئودورانت را فراموش نکنید
شروع قاعدگی در خانمها موجب افزایش دمای بدن و به هم ریختن هورمونها میشود. در این دوران تعریق بدن بیشتر میشود و احتمال بد بو شدن عرق نیز وجود دارد. سعی کنید در دوران قاعدگی هر روز از مام و دئودورانت استفاده کنید. فراموش نکنید که مامها و دئودورانتهای بدون مواد شیمیایی، پارابن و آلومینیوم گزینه مناسبتری برای سلامت هستند.
10- مصرف آب در دوران قاعدگی را جدی بگیرید
یکی از نکات مهم در مورد بهداشت دوران قاعدگی در طب سنتی مصرف آب به مقدار زیاد است. در این دوران سعی کنید بیشتر از همیشه آب بنوشید. از آن جایی که بدن در این دوران حجم زیادی خون از دست میدهد، بدن خیلی زود دچار کمآبی میشود. کم آبی بدن موجب افزایش دردهای عضلانی و سردرد در دوره پریودی میشود. سعی کنید روزانه حدود 6 تا 8 لیوان آب بنوشید تا در این دوران دچار مشکل نشوید. در مورد مضرات آب در دوران پریودی باید بدانید که برخی مطالعات نشان میدهد که نوشیدن آب سرد و یخی در این دوران منجر به کاهش دمای روده و کاهش جذب مواد مغذی از طریق رودهها میشود. سعی کنید در این دوران بیشتر از آب ولرم و گرم استفاده کنید.
11- از نوار بهداشتی ساده و ضد حساسیت استفاده کنید
یکی از مهمترین وسایل بهداشتی دوران قاعدگی پدهای بهداشتی هستند. سعی کنید در این دوران از پدهای ضد حساسیت و بدون عطر استفاده کنید. استفاده از نوار بهداشتی معطر موجب بروز حساسیت و سوزش و همچنین بوی نامطبوع در واژن میشود و خطر بروز عفونت و قارچ را نیز افزایش میدهد.
12- تغذیه مناسبی در دوران قاعدگی داشته باشید
در دوران قاعدگی چه بخوریم تا درد کمتر و انرژی بیشتری داشته باشیم؟ در این دوران مصرف غذاهای سرشار از آهن، پروتئین و سبزیجات سرشار از ویتامین ضروری است. سعی کنید در دوره قاعدگی حتما از غذاهای حاوی فیبر استفاده کنید تا دچار یبوست نشوید. مصرف غذاهای نفاخ و لبنیات در دوران قاعدگی بههیچعنوان توصیه نمیشود.
13- ورزشهای سبک را امتحان کنید
در دوران قاعدگی به هم ریختن تعادل هورمونها و خونریزی موجب میشود تا فرد سریعتر احساس خستگی را تجربه کند. در این دوران سعی کنید بیشتر ورزشهای سبک انجام دهید. «یوگا» یکی از بهترین ورزشها در دوران قاعدگی است که به کاهش درد و جلوگیری از لخته شدن خون در رحم کمک میکند.
14- رابطه جنسی را برای چند روز فراموش کنید
از آن جایی که در دوران قاعدگی دهانه رحم باز است، خطر ابتلا به انواع عفونت افزایش پیدا میکند. یکی از موارد بهداشتی دوران قاعدگی عدم داشتن رابطه جنسی است. انقباض رحم در رابطه جنسی موجب بازگشت خون به سمت لگن میشود و خطر بروز عفونت را افزایش میدهد. وظیفه مردان در دوران قاعدگی این است که از رابطه جنسی اجتناب کنند و در این روزها کمی بیشتر از خانمها مراقبت کنند.
15- از مکمل آهن استفاده کنید
خونریزی در دوران قاعدگی موجب کمخونی و کمبود آهن در برخی افراد میشود. در این دوران بهتر است از یک هفته قبل از شروع قاعدگی از قرص آهن استفاده کنید تا دچار کمخونی، ضعف و بیحالی در این دوران نشوید.
سخن پایانی
دوران پریودی معمولا برای زنان چالشبرانگیز است؛ از نوسانات خلقی گرفته تا سندرم پیش از قاعدگی (PMS) حتی فعالیتهای روزمره را هم در زندگی برخی خانمها مختل میکند. در این میان رعایت بهداشت دوران قاعدگی به شما کمک میکند تا هم درد کمتری را تحمل کنید و هم از خطر ابتلا به بیماریهای عفونی دستگاه تناسلی در امان باشید.