آیا برآمدگیهایی در ناحیه تناسلی یا مقعد خود مشاهده میکنید و به این علت خجالت میکشید یا استرس دارید؟ ممکن است دچار یک عفونت مقاربتی به نام زگیل تناسلی شده باشید. در این مقاله، به سؤال «زگیل تناسلی چیست» پاسخ خواهیم داد و شما را با علائم، دلایل ابتلا، روشهای تشخیصی و روشهای درمانی زگیل تناسلی در مردان و زنان آشنا خواهیم کرد. همچنین به شما خواهیم گفت اگر برای درمان آن اقدام نکنید، با چه مشکلات خطرناکی روبهرو خواهید شد.
زگیل تناسلی چیست؟
زگیل تناسلی (Genital Wart) یا زگیل مقاربتی به زائدههای کوچکی گفته میشود که در اطراف ناحیه تناسلی یا مقعد ایجاد میشود. ویروس HPV که متداولترین عفونت مقاربتی محسوب میشود، دلیل شایع ایجاد زگیلهای تناسلی است. زگیلهای ناحیه تناسلی هم بهصورت جدا و هم بهصورت خوشهای مشاهده میشوند. آنها ممکن است ۵ میلیمتر یا کوچکتر باشند یا گاهی اوقات بزرگتر شوند. همچنین رنگ آنها مشابه رنگ پوست یا کمی تیرهتر از آن است.
علائم زگیل تناسلی
علائم زگیل تناسلی که روی پوست یا غشاهای محیطی ناحیه تناسلی یا مقعد ایجاد میشوند، عبارتاند از:
- برآمدگی گوشتی صاف یا محدب؛
- برجستگیهایی در اندازههای مختلف؛
- برآمدگیهای گوشتی در رنگهای مختلفی مانند قهوهای، صورتی و قرمز؛
- یک برآمدگی گوشتی یا خوشهای از آنها که روی پوست ایجاد میشود؛
- خارش، احساس سوزش و درد در ناحیه تناسلی یا مقعد؛
- خونریزی از برآمدگی گوشتی یا واژن بهویژه هنگام رابطه جنسی؛
- تغییر رنگ پوست؛
بیشتر بخوانید: از بین بردن انواع خال
این عفونت همیشه علائم ذکرشده را ایجاد نمیکند. به عبارت دیگر، برخی از افرادی که دچار بیماری زگیل تناسلی هستند، هیچ زگیلی در ناحیه تناسلی و مقعد خود ندارند؛ بنابراین، تشخیص این بیماری در این افراد ممکن است غیرممکن باشد. بیشتر آنها غیر سرطانی هستند؛ ولی، گاهی انواع خطرناک ویروس HPV میتوانند افراد را دچار سرطان دهانه رحم و مقعد کنند.
علت ایجاد بیماری زگیل تناسلی
انتقال از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی مهمترین علت زگیل تناسلی محسوب میشود. این زگیلها ناشی از انواع خاصی از ویروس HPV هستند. بیش از ۲۰۰ نوع ویروس HPV شناخته شده است و نوع ۷ و ۱۱ این ویروس، افراد را دچار این عارضه میکنند؛ ولی، این دو نوع ویروس همیشه علت بروز این بیماری نیستند و ممکن است از مادر به فرزند نیز در طول زایمان طبیعی منتقل شود. همچنین اگر افراد از حوله، صابون یا تیغ دیگران استفاده کنند، ممکن است دچار این بیماری شوند.
نحوه تشخیص زگیل تناسلی
در بیشتر اوقات، دکتر میتواند زگیلهای تناسلی را در طول معاینه فیزیکی ناحیه تناسلی یا مقعد تشخیص دهد. تشخیص زگیل تناسلی همیشه آسان نیست. گاهی پزشک نمونه کوچکی از آن را برای آزمایشهای بیشتر به آزمایشگاه میفرستد. همچنین گاهی زگیلها به اندازهای کوچک هستند که پزشک باید آنها را با ابزار خاصی به نام کولپوسکوپ تشخیص دهد. معاینه کولپوسکوپی دهانه رحم و واژن و لاپاراسکوپی میتوانند در تشخیص زگیلها به پزشک کمک کنند.
از آنجایی که زگیلها معمولا پس از ابتلا به عفونت رشد میکنند، پزشک ممکن است از شما بخواهد برای بررسی بیشتر آنها به کلینیک بازگردید. همچنین متخصص ممکن است آزمایشات زیر را برای تشخیص زگیل تناسلی در زنان تجویز کند؛ زیرا، برخی از زگیلها در اندامهایی مانند دهانه رحم پنهان میشوند.
- آزمایش پاپ تین پرپ: پزشک ممکن است این آزمایش را برای افرادی که دچار خونریزی واژن، چرک یا ترشحات واژن هستند، تجویز کند. ویروس HPV ممکن است افراد را به سرطان دهانه رحم مبتلا کند و این آزمایش به پزشک کمک میکند این سرطان را تشخیص دهد.
- آزمایش دیانای HPV: پزشک با کمک این آزمایش میتواند ویروسهای HPV مرتبط با زگیلهای تناسلی و انواع خطرناک مرتبط با سرطان دهانه رحم را شناسایی کند.
- معاینه مقعد: این آزمایش به پزشک کمک میکند ناهنجاریهای درون و سطح بیرونی مقعد را با آندوسکوپی ارزیابی کند.
اگر دچار زگیلهای تناسلی همراه با خونریزی و ترشح شدهاید یا در خطر ابتلا به بیماریهای مقاربتی قرار دارید، حتما برای تشخیص بیماری خود هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. به خاطر داشته باشید که تنها با تشخیص صحیح میتوان بیماری را درمان کرد.
بیشتر بخوانید: میکرودرم ابریژن
نحوه پیشگیری از زگیل تناسلی
روشهای پیشگیری از این بیماری مقاربتی عبارتاند از:
- کاندومها: افراد میتوانند خطر ابتلا به زگیلهای تناسلی را با استفاده از کاندومها کاهش دهند؛ ولی، نمیتوانند خطر ابتلا به آن را بهصورت کامل از بین ببرند.
- واکسن HPV: این واکسن از ابتلای افراد به سویههای خاصی از ویروس HPV مانند انواع ایجادکننده زگیلهای تناسلی و انواع سرطانزا جلوگیری میکند. متخصصان معمولا این واکسن را به افراد ۹ تا ۴۵ ساله پیش از اولین رابطه جنسی توصیه میکنند. اگر در سنین ۲۷ تا ۴۵ سالگی هستید، حتما درباره خطرات این واکسن با پزشک صحبت کنید.
- با محدود کردن تعداد شرکای جنسی خود نیز میتوانید خطر ابتلا به ویروس اچپیوی را کاهش دهید.
- وسایل شخصی مانند حوله، صابون و تیغ خود را با افراد دیگر به اشتراک نگذارید.
عوارض زگیل تناسلی
ویروسهایی که باعث ابتلای افراد به زگیل تناسلی میشوند، معمولا سرطانزا نیستند؛ ولی، اگر افراد دچار چندین سویه HPV بهویژه سویههای خطرناک HPV شوند، عفونت ممکن است باعث ترشحات غیر طبیعی واژن یا ابتلا به سرطان دهانه رحم، فرج، دهان یا حلق در زنان و سرطان آلت تناسلی در مردان شود.
در موارد نادر، زگیلها در طول بارداری ممکن است فرد را با عوارض زیر روبهرو کنند:
- مشکل در ادرار کردن به علت بزرگتر شدن زگیلها؛
- جلوگیری از کشش بافتهای واژن هنگام زایمان؛
- خونریزی زگیلها هنگام زایمان؛
- موارد بسیار نادر، ممکن است زگیلهایی در گلوی نوزاد ایجاد شوند و راههای هوایی او را مسدود کنند؛
بیشتر بخوانید: درمان جای زخم
تفاوت جوش با زگیل تناسلی
زگیلهای تناسلی نوعی رشد پوستی محسوب میشوند که ناشی از ویروس HPV هستند. آنها برآمدگیهای گوشتی کوچکی هستند که در ناحیه تناسلی و مقعد ایجاد میشوند؛ ولی، جوشها به مناطق ملتهبی روی پوست بخشهای مختلف بدن گفته میشود که ناشی از تجمع چربی، سلولهای مرده پوست یا باکتریهای سازنده جوش هستند. برخلاف زگیلها، لمس جوشها میتواند دردناک باشد. متخصص میتواند جوش یا زگیل بهدرستی تشخیص دهد و بهترین روش درمانی را تجویز کند.
نحوه درمان زگیل تناسلی
زگیلهای تناسلی معمولا بدون درمان برطرف میشوند؛ ولی، گاهی زگیلها رشد میکنند یا بیشتر میشوند. پزشک با روشهای درمانی مختلفی میتواند آنها را حذف کند؛ ولی، ممکن است بازگردند. به خاطر داشته باشید که نباید از روشهای درمان زگیل دست یا پا برای از بین بردن زگیلهای ناحیه تناسلی و مقعد استفاده کنید. روشهای درمان زگیل تناسلی عبارتاند از:
- داروی موضعی: پزشک ممکن است از بیمار بخواهد از داروی موضعی برای چند بار در هر هفته بهمدت چندین هفته استفاده کند. بیمار باید کرم یا مایع را بهصورت مستقیم به زگیلها بمالد.
- کرایوتراپی: در این روش، پزشک از نیتروژن مایع استفاده میکند. این مایع باعث ایجاد تاول در اطراف زگیلها و ریزش آنها میشود. کرایوتراپی باید برای چندین جلسه انجام شود.
- الکتروکوتر: در این روش، پزشک پس از بیحس کردن ناحیه تناسلی یا مقعد، از جریان الکتریکی برای حذف کردن زگیلها استفاده میکند.
- لیزردرمانی: در این روش، پزشک از پرتوهای نور برای از بین بردن زگیلها استفاده میکند.
- جراحی: جراح ناحیه تناسلی را مقعد را بیحس میکند و سپس زگیلها با استفاده از ابزار خاصی بر میدارد.
پزشک ممکن است چندین روش را برای درمان زگیل تناسلی تجویز کند و از شما بخواهد از صابون، کرم یا لوسیونها استفاده نکنید. این روشهای درمانی ممکن است باعث ایجاد درد و تحریک پوست شوند. داروهای مسکن بدون نسخه میتوانند به تسکین آنها کمک کنند.
چه کسانی در معرض ابتلا به زگیل تناسلی هستند؟
اغلب افرادی که با یک یا چند نفر رابطه جنسی برقرار میکنند، دچار زگیلهای تناسلی میشوند. افرادی با شرایط زیر در معرض ابتلا به این بیماری هستند:
- افرادی که در رابطه جنسی خود از کاندوم استفاده نمیکنند؛
- افرادی که با چندین نفر رابطه جنسی برقرار میکنند؛
- افرادی که شریک جنسی آنها مبتلا به عفونت مقاربتی دیگری است؛
- افرادی که چیزی از سابقه جنسی شریک جنسی خود نمیدانند؛
- افرادی که در سنین جوانی، رابطه جنسی برقرار میکنند؛
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی به علت ابتلا به ویروس HIV یا داروهای اهدای عضو دارند.
بیشتر بخوانید: انواع بیماری های پوستی
سخن آخر
زگیل تناسلی معمولا زندگی افراد را تهدید نمیکند و بهخودیخود از بین میرود؛ ولی، ممکن است حتی پس از درمان بازگردد. با زدن واکسن HPV و رعایت بهداشت جنسی میتوان احتمال بازگشت این بیماری را کاهش داد. روشهای درمانی مختلفی برای از بین بردن زگیلهای تناسلی وجود دارد؛ ولی، درمانی برای حذف ویروسهای ایجادکننده زگیلها از بدن وجود ندارد. بدن ممکن است با گذشت زمان این ویروسها را از بین ببرد.
بهتر است بدانید که این بیماری روی سلامت روانی افراد نیز تأثیر میگذارد و باعث میشود آنها خجالت، استرس، اضطراب و کاهش اعتمادبهنفس را تجربه کنند. همچنین ممکن است روابط زناشویی افراد را تغییر دهد و روی باروری تأثیر منفی بگذارد؛ بنابراین، اگر علائم زگیل تناسلی را مشاهده میکنید، به کلینیکهای معتبری مانند کلینیکهای سایت صندلی مراجعه کنید تا پزشک زگیلها را با روشهای درمانی مناسب از بین ببرد.
در سایت صندلی میتوانید نوبتی برای ملاقات با پزشکان کلینیکهای زیبایی معتبر رزرو کنید. اگر سؤالاتی در این باره دارید، با شمارههای درجشده در سایت صندلی تماس بگیرید.