ناخنها قسمتی مهم از بدن ما هستند و سلامت آنها معمولا به عنوان نشانهای از بهداشت و زیبایی شناخته میشود. اما بسیاری از افراد با مشکل شکنندگی ناخن مواجه هستند و نمیدانند علت بروز این اتفاق چیست و چه راهکاری میتواند آن را برطرف کند. اگر شما هم چنین نگرانی دارید، پیشنهاد میکنیم مطالعه این مقاله را که به بررسی علت شکستن ناخن، بیماریهای مرتبط و روشهای پیشگیری و درمان آن پرداختهایم، از دست ندهید.
علت شکننده شدن ناخن ها چیست؟
بسیاری از عوامل میتوانند از علل شکنندگی ناخن باشند. این عوامل شامل عوامل خارجی مانند استفاده از مواد شوینده قوی، تماس مکرر با آب، استفاده از ناخنهای مصنوعی و… یا شامل عوامل داخلی مانند کمبود ویتامین و مواد معدنی، بیماریهای پوستی، استرس و… هستند. برای پیشگیری از شکستن ناخنها، اهمیت دارد که دلیل آنها را شناسایی کرده و اقدامات لازم را انجام دهید. برخی از مهمترین این دلایل عبارتاند از:
کمبود ویتامین
ویتامینها برای سلامت بدن بسیار مهم و مصرف آنها ضروری است. در صورتیکه نتوان ویتامینهای موردنیاز را تامین کرد، اعضای مختلف بدن دچار مشکلات متعددی میشوند که ناخنها یکی از آنها هستند. ناخن شما ممکن است در صورت کمبود ویتامینهایی مانند ویتامین A، C، D و بیوتین دچار شکنندگی شود؛ زیرا ویتامین A باعث خشکی و شکنندگی ناخنها میشود.
ویتامین C هم نقش مهمی در تقویت ناخنها و حفظ رطوبت آنها دارد، بنابراین کمبود آن نیز به سلامت ناخن، آسیب میرساند. همچنین، کمبود ویتامین D نیز که به دلیل فقر کلسیم ممکن است ایجاد شود، باعث ضعف و شکننده شدن ناخن خواهد شد. در نهایت، کمبود بیوتین (ویتامین H) نیز ضعف ناخنها را به همراه دارد.
نازک شدن
نازک شدن ناخن به دلایل مختلفی اتفاق میافتد، از جمله استفاده مداوم از مواد شیمیایی مانند لاک ناخن، عدم مراقبت مناسب از ناخنها و همچنین کمبود ویتامینها و مواد مغذی در بدن که باید تمام آنها را جدی بگیریم. وقتی ناخنها نازک میشوند، آنها به راحتی میشکنند؛ زیرا استحکام کمتری دارند.
برای پیشگیری از نازک شدن ناخن و جلوگیری از شکنندگی آنها، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
⦁ مصرف پروتئین، آهن، روغنهای چرب اسید امگا ۳ و ۶ و کلسیم ؛
⦁ استفاده از محصولاتی حاوی پانتنول، بیوتین، ویتامین E و کراتین هستند.
⦁ استفاده از مواد تقویتکننده ناخن مانند روغن زیتون یا روغن نارگیل روی ناخنها.
⦁ استفاده معقول از لاک ناخن و استفاده از لایههای پایه مرطوبکننده قبل از استفاده از لاک.
⦁ نشتستن دست با محلولهای شیمیایی و آب گرم به صورت مداوم.
استفاده ممتد از لاک ناخن
استفاده ممتد از لاک ناخن، دلیل دیگری است که باعث میشود تا با مشکل شکنندگی ناخن مواجه شوید؛ زیرا لاک ناخن اگر به کرات استفاده شود، محافظت اضافی روی ناخن ایجاد میکند و باعث ماندگاری رطوبت در زیر آن میشود.
این مسئله باعث میشود که ناخنها ضعیفتر شوند و به راحتی بشکنند. همچنین، ابتلا به عفونت و قارچ در ناخنها را افزایش میدهد که باعث شکنندگی و آسیب دیدگی آنها خواهد شد.
جویدن ناخن
جویدن ناخن، عادت غلطی است که برخی از افراد به دلایل مختلف از جمله مشکلات روحی به آن دچار هستند و بهتر است اگر چنین مشکلی دارید، حتما به روانپزشک مراجعه کنید تا علل اصلی این عادت را تشخیص دهد و برای درمان شما اقدام کند.
استفاده از مواد شوینده
یکی از مهمترین دلایل شکستن ناخنها، استفاده مداوم از شویندههای شیمایی و قوی است که بهویژه بانوان برای نظافت روزانه خانه از آنها استفاده میکنند. سعی کنید که هنگام استفاده از آنها از دستکش استفاده کنید. موادی را انتخاب کنید که درصد مواد شیمیایی آن کم باشد و از ترکیب آن با سایر مواد شوینده که ممکن است خطرناک باشد، بپرهیزید.
افزایش سن
با گذشت زمان و افزایش سن، فرآیندهای طبیعی در بدن انسان تغییر میکند. با پیر شدن، قدرت تولید و ترمیم سلولها کاهش مییابد و این باعث میشود که ناخنها نسبت به قبل ضعیفتر شوند. همچنین، کاهش تولید روغنهای طبیعی در پوست نیز میتواند باعث خشکی و شکنندگی ناخنها شود. افزایش سن همچنین ممکن است باعث کاهش جذب ویتامینها و مواد مغذی در بدن شود که نقش مهمی در سلامت و قوت ناخن دارند. به همین دلیل، بالا رفتن سن احتمال شکستن ناخن را افزایش میدهد.
کدام بیماری ها باعث شکننده شدن ناخن ها میشوند؟
علاوه بر عوامل خارجی و داخلی، برخی بیماریها نیز میتوانند باعث شکنندگی ناخن شوند. به عنوان مثال، بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس و اگزما به علت تغییراتی که در پوست و ناخنها ایجاد میکنند باعث شکننده شدن آنها میشوند. همچنین، برخی بیماریهای غیر پوستی مانند هیپوتیروئیدیسم (کمکاری تیروئید) نیز از دیگر دلایلی است که به شکنندگی ناخن منجر خواهد شد.
روش های پیشگیری از شکستن ناخن ها
برای پیشگیری از شکستن ناخن ها، مهم است که به مراقبت مناسب و اصولی از آنها توجه کنید. ضمن اینکه کمک به تقویت ناخن نیز بسیار مهم است و باعث میشود که در مقابل عوامل مختلف از هرگونه شکنندگی درامان بمانند.
مصرف خوراکیهای مختلف خصوصا سبزی و میوههایی که حاوی ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است نیز در این راه کمک زیادی به تقویت ناخنها میکند.
در حالت کلی روشهای پیشگیری از شکستن ناخن ها عبارتاند از:
⦁ استفاده از عصاره و روغن برخی از گیاهان مغذی موثر خواهد بود. مانند روغن نارگیل یا روغن زیتون برای نرم کردن ناخنهایتان مفید است.
⦁ هنگام کار با مواد شوینده قوی، حتما از دستکش استفاده کنید تا این مواد با پوست دست شما و ناخنهایتان تماس پیدا نکنند.
⦁ دستهای خود را بیش از حد نشویید و حتما از کرمهای تغذیه کننده پوست و کوتیکول ناخن پس از شستن آنها استفاده کنید. با این کار ناخنهایتان را نرم و قوی میکنید.
⦁ ماساژ روغن سیاهدانه به اطراف ناخن و کوتیکول، باعث تقویت و نرمی آن میشود.
⦁ از روشهای زیبایی مانند کاشت ناخن و انواع آن تا جایی که امکان دارد، استفاده نکنید و در صورت تمایل به این کار، حتما در کلینیک معتبر و توسط شخص ماهر انجام دهید.
⦁ از لاک ناخن بیشاز حد استفاده نکنید و در صورت استفاده، سعی کنید که محصولات آن از برندهای معتبر و شناختهشده باشد.
روش های درمانی ناخن شکننده
در صورت شکستگی ناخنها میتوانید از دو روش خانگی و دارویی کمک بگیرید.
درمان های خانگی
مهمترین نکتهای که باید برای درمان ناخنی که شکننده است، درنظر گرفته شود، تقویت کردن آن است. اگر به تقویت آن با استفاده از مواد مغذی بپردازیم، هرگز شاهد شکستن آنها نخواهیم بود.برای درمان شکننده بودن ناخن خود، میتوانید از روشهای خانگی زیر استفاده کنید:
مراقبت و مرطوب کردن: استفاده از روغنهای طبیعی مانند روغن زیتون یا روغن نارگیل، ناخنها را به خوبی مرطوب میکند و این کار به تقویت و حفظ سلامت آنها کمک میکند.
- مصرف ویتامینها: افزایش مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین A، C، D و بیوتین کمک میکند تا ناخنهایتان تغذیه و محکم شوند. همچنین استفاده از مکملهای ویتامینی نیز میتواند در این زمینه مفید باشد.
- استفاده از کرمها و لوسیونها: استفاده از کرمها و لوسیونها حاوی مواد مرطوبکننده و تقویتکننده ناخن میتواند به بهبود شرایط ناخنهای شما کمک کند.
- پیروی از رژیم غذایی مناسب: مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین، آهن، روی و کلسیم به تقویت ناخنها کمک میکند. همچنین، مصرف مواد غذایی که حاوی اسید چرب امگا ۳ باشد نیز باعث بهبود سلامت ناخنها خواهد شد.
- استفاده از دستکش: استفاده از دستکش در هنگام انجام کارهای خانگی یا زمان استفاده از مواد شوینده و تمیزکننده مانع از خشک شدن ناخنها میشود که از مهمترین علت شکستن ناخن است.
- یکی دیگر از روشهای تقویت ناخن، استفاده از آب سیر برای شستشو یا ماساژ روی پوست اطراف و خود ناخن است. مواد مغذی و مفید سیر باعث استحکام ناخنهای شما خواهد شد.
لطفا توجه داشته باشید که قبل از استفاده از هر گونه روش درمانی خانگی یا مکمل، بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید تا از مناسب بودن آن برای شرایط خود مطمئن شوید.
دارو
در موارد شدیدتر، پزشک متخصص پیروی از دستورات پزشکی و مصرف دارو را به شما توصیه میکند. در این حالت برای شما کرمهایی را تجویز خواهد کرد که با مصرف آنها رطوبت پوست دست و اطراف ناخن حفظ شود. حتی ممکن است مصرف داروهایی که حاوی ویتامین E هستند را نیز پیشنهاد دهد تا مشکل شکنندگی ناخن رفع شود یا بهبود یابد.
متخصص ممکن است داروهایی مانند مکملهای ویتامینی (مانند ویتامین E و بیوتین) یا مکملهای معدنی (مانند کلسیم و آهن) تجویز کند. همچنین، ممکن است برایتان داروهای تقویتکننده ناخن یا محلولهای مرطوبکننده برای استفاده موضعی روی ناخنها تجویز کند.
در صورتی که شکنندگی ناخن به علت عوامل دیگری مانند عفونت یا بیماریهای دیگر باشد، پزشک ممکن است داروهای دیگری را تجویز کند تا علت اصلی مشکل را درمان کند.
همچنین اگر بیماری پوستی مانند اگزما یا پسوریازیس دارید، برای آنکه مشکل شکسته شدن ناخن برطرف شود، باید حتما طبق نظر پزشک به مصرف داروهایی که برای درمان این بیماریها لازم هستند، بپردازید.
معمولا ناخنهای دست هستند که دچار شکستگیهای مداوم میشوند، اما برخی مواقع افراد از شکستن ناخنهای پای خود شاکی هستند که میتواند همانند ناخن دست به دلیل نقص در تغذیه، کمبود ویتامین و مواد معدنی مانند کلسیم و آهن، عفونت و بیماریهایی مانند دیابت و هیپوتیروئیدیسم رخ دهد. برای تشخیص دقیق علت شکستن ناخن پا و درمان مناسب، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
جمعبندی
در این مقاله از صندلی به بررسی علت شکستن ناخن پرداختیم. توضیح دادیم که شکنندگی ناخن یک مشکل رایج است که ممکن است به علت عوامل خارجی، داخلی یا بیماریهای مرتبط رخ دهد. با اقدامات پیشگیرانه مناسب و درمان بیماریهای مرتبط، میتوانید از شکستگی ناخنهای خود جلوگیری کرده و آنها را تقویت کنید. شما چه تجربهای در این زمینه دارید؟ لطفا در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.