مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
ناخن
مانیکور خیس

چرا ناخن پوسته پوسته میشود و روش درمان آن چیست؟

فهرست مطالب

آشنایی با علت پوست پوست شدن ناخن به افرادی که با این بیماری درگیر هستند، کمک می‌کند که سریع‌تر مشکل خود را حل کنند. بیماری انیکوشیزیا (Onychoschiza) یا پوسته پوسته شدن ناخن یکی از شایع‌ترین مشکلات موجود در حوزه بهداشت و زیبایی ناخن‌ها است و شکل ظاهری دست‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

هر فردی در طول زندگی خود ممکن است به بیماری پوست پوست شدن ناخن مبتلا شود. در این مقاله قصد داریم درباره دلایل پوست پوست شدن ناخن‌ها، علائم اولیه این بیماری، روش‌های درمان دارویی و درمان خانگی پوست پوست شدن ناخن و روش‌های پیشگیری از ابتلا به این بیماری صحبت کنیم و در انتها بهترین زمان مراجعه به پزشک را توضیح دهیم.

علت پوست پوست شدن ناخن ها چیست؟

عوامل مختلفی در پوسته پوسته شدن ناخن‌ها نقش‌ دارند؛ اما مهم‌ترین علت پوست پوست شدن ناخن شامل موارد زیر است:

عوامل محیطی

یکی از دلایل مهم پوست پوست شدن ناخن عوامل محیطی و تغییرات آب‌وهوایی است. هوای سرد‌وخشک در فصل زمستان به بافت ناخن‌ها آسیب وارد می‌کند و باعث پوسته‌پوسته شدن آن‌ها می‌شود. زندگی در مناطقی با آب‌وهوای مرطوب نیز در بروز این مشکل تأثیرگذار است؛ زیرا رطوبت بیش‌ازحد نیز به انداز‌ه‌ی خشکی می‌تواند در پوست‌پوست شدن ناخن نقش داشته باشد. در فصول سرد سال باید از یک ماده‌ شوینده مناسب، بدون اسانس و مواد نگهدارنده برای شستشوی دست‌ها استفاده کنید و روزانه چند بار به دست‌های خود کرم مرطوب‌کننده بزنید.

سبک زندگی

درست نبودن سبک زندگی و عادت‌های بدی مانند جویدن ناخن و کندن پوست اطراف ناخن‌ها نیز می‌تواند علت دیگر پوسته شدن ناخن باشد.‌ عادت‌های غذایی نیز روی سلامت پوست، مو و ناخن‌ها تاثیر مستقیم دارند. بدن ویتامین‌های A، B، C، E و همچنین موادمعدنی مورد نیاز خود را از طریق مصرف مواد غذایی تامین می‌کند. افرادی که دچار کمبودهای تغذیه‌ای هستند، بیشتر از دیگران به بیماری پوسته پوسته شدن ناخن مبتلا می‌شوند.

عوامل شیمیایی

علت دیگری که باعث این اتفاق می‌شود، شستن زیاد دست‌ها با شوینده‌های حاوی مواد شیمیایی است‌. روغن‌های طبیعی موجود در سطح پوست مانند یک محافظ عمل می‌کنند و مواد شیمیایی موجود در این شوینده‌ها با از بین بردن این لایه محافظ به کوتیکول ناخن آسیب می‌زند‌. برای جلوگیری از این اتفاق هنگام انجام کارهایی مانند پخت‌‌وپز، باغبانی، شستن ظرف‌ها، نظافت خانه و غیره از دستکش استفاده کنید تا مجبور نباشید که مدام دست‌های خود را با شوینده‌های حاوی مواد شیمیایی بشویید.

بیماری ها و کمبود ویتامین ها

ابتلا به برخی از بیماری‌ها مانند عفونت‌های قارچی، بیماری‌های کلیوی و کبدی، دیابت، بیماری‌های ریوی مانند انسداد ریه یا COPD، کم‌خونی، اگزما، پسوریازیس، بیماری سندروم کاوازاکی در کودکان و مشکلات تیروئید همگی به‌عنوان علت پوست پوست شدن ناخن شناخته می‌شوند. ویتامین A در هیدراته شدن ناخن، ویتامین E و C در کلاژن‌سازی، ویتامین‌های گروه B در جلوگیری از خشکی پوست، مو و ناخن نقش به‌سزایی دارند. کمبود هر یک از این ویتامین‌ها می‌تواند منجر به پوست‌پوست شدن ناخن‌ها شود.

تاثیرات آفتاب

گاهی اوقات علت ابتلا به بیماری پوست پوست شدن ناخن تاثیر آفتاب است. افرادی که در ساعات اوج گرما یعنی از ساعت ده صبح تا چهار بعدازظهر زمان زیادی را در معرض تابش اشعه ماوراء بنفش نور خورشید قرار می‌گیرد، بیشتر از دیگران به این بیماری مبتلا می‌شوند. احتمال آفتاب‌سوختگی در افرادی با پوست روشن بیشتر است. این افراد نباید در ساعت اوج گرما و تابش نورآفتاب بیرون باشند و حتما باید از ضدآفتاب استفاده کنند‌.

علائم اولیه پوست پوست شدن ناخن چیست؟

در بخش قبلی مقاله با علت پوست پوست شدن ناخن آشنا شدید و در این بخش با علائم اولیه این بیماری آشنا خواهید شد. به این نکته مهم توجه داشته باشید که علائم پوست‌پوست شدن ناخن در هر فردی با فرد دیگر متفاوت است. در واقع این مشکل در هر یک افراد ممکن است علائم متفاوتی داشته باشد.‌ برخی از افراد یک یا چند علامت را دارند و در ناخن برخی دیگر تمام علائم وجود دارد. این علائم شامل موارد زیر است:

  • در ناخن شکاف افقی ایجاد می‌شود‌
  • لایه روی ناخن جدا و ناخن نازک می‌شود
  • پوست اطراف ناخن خشک شده و حالت پوسته‌پوسته به خود می‌گیرد
  • رنگ ناخن‌ها از حالت طبیعی خارج و به رنگ زرد تبدیل می‌شود
  • روی ناخن‌ها حالت برآمدگی به‌ وجود می‌آید

روش های درمان ناخن پوسته پوسته شده

حال که با علت پوست پوست شدن ناخن و علائم اولیه آن آشنا شدید، بهترین روش‌های درمان این بیماری را نیز یاد بگیرید تا با درمان سریع آن از خطرات پوست پوست شدن ناخن جلوگیری کنید. این مشکل شایع با روش‌های درمان خانگی و درمان دارویی برطرف می‌شود‌. در ادامه راجع‌به هر یک از این روش‌ها توضیح خواهیم داد:

درمان خانگی

برای درمان خانگی پوست پوست شدن ناخن روش‌های مختلفی وجود دارد. یکی از بهترین درمان‌های خانگی استفاده مداوم از کرم‌های مرطوب‌کننده دست برای جلوگیری از خشک‌شدن ناخن‌ها است. علاوه‌بر کرم مرطوب‌کننده با گیاه آلوئه‌ورا، عسل طبیعی و میوه آووکادو نیز می‌توان از خشکی پوست دست و ناخن‌ها جلوگیری کرد. در اکثر عطاری‌ها و فروشگاه‌ها آلوئه‌ورا وجود دارد‌. بعد از خرید و خارج کردن ژل داخل آن، ناخن‌ها و پوست اطراف آن‌ها را به ژل آغشته کرده و بعد از سی دقیقه بشویید. برای کسب نتیجه بهتر این کار باید روزی دوبار تکرار شود. عسل یک ماده طبیعی ارزشمند است که از گذشته تا به امروز در درمان زخم‌های پوستی تاثیر زیادی دارد.

اگر علت پوست پوست شدن ناخن خشکی پوست باشد، بهتر است روزی دوبار ناخن‌ها را به عسل آغشته کرده و بعد از حدود یک تا دوساعت بعد با آب بشویید. برای استفاده از میوه آووکادو ابتدا پوست آن را جدا کنید‌. پس از خرد کردن میوه آن را به خوبی له کرده و روی ناخن‌های خود قرار دهید. برای تاثیر بیشتر آووکادو یک دستکش بپوشید. این کار هر شب باید تکرار شود. میوه آووکادو سرشار از چربی‌های مفید، اسید فولیک، اسید پانتوتنیک، ویتامین‌های E، k، c  و b۶ است‌.

درمان دارویی

پزشکان متخصص از درمان‌ دارویی استفاده می‌کنند و با تجویز داروهایی مانند کرم و قرص‌های ضدقارچ برای درمان عفونت قارچی، آنتی‌هیستامین برای حساسیت‌های پوستی، کرم‌های حاوی کورتیکواستروئید، لوسیون و کرم‌های مرطوب‌کننده برای درمان خشکی پوست، قرص‌های تقویتی، ویتامین‌ها و قرص آهن برای درمان کم‌خونی، کرم حاوی لانولین یا آلفا هیدروکسی اسید برای ترمیم ناخن‌ها به بیماران کمک می‌کنند تا مشکل پوسته‌ پوسته شدن ناخن خود را حل کنند.

روش های پیشگیری از پوست پوست شدن ناخن

برای داشتن ناخن‌های سالم و زیبا باید با روش‌های پیشگیری از پوسته پوسته شدن ناخن نیز آشنا باشید، در غیراین‌صورت بعد از مدتی باید به دنبال پیدا کردن علت پوست پوست شدن ناخن خود باشید. از مهم‌ترین روش‌های پیشگیری از ابتلا به این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اصلاح سبک زندگی
  • استفاده از تغذیه مناسب و غنی از مواد معدنی و ویتامین‌ها
  • مصرف میوه و سبزیجات تازه برای دریافت ویتامین
  • مصرف مکمل‌ها در کنار رژیم غذایی با مشورت با پزشک
  • استفاده از لاک‌های ناخن باکیفیت و مرغوب
  • مراقبت فیزیکی صحیح و استفاده از ناخن‌گیرهای استاندارد
  • خشک کردن دست‌ها بعد از شستشو
  • استفاده از شوینده‌های بدون مواد شیمیایی
  • عدم استفاده از ناخن برای باز کردن اشیاء
  • استفاده از دستکش در فصول سرد سال
  • استفاده از مرطوب‌کننده‌های مخصوص ناخن
  • مدیریت استرس با انجام فعالیت‌هایی مانند ورزش، مدیتیشن و یوگا
  • قرار ندادن دست‌ها در معرض تابش مستقیم نور آفتاب
  • خارج نشدن از منزل در ساعات اوج گرما

چه زمانی باید برای پوست پوست شدن ناخن به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر تمام نکات مربوط به پیشگیری از بیماری انیکوشیزیا یا پوسته‌پوسته شدن ناخن را رعایت می‌کنید؛ اما همچنان متوجه تغییرات نامطلوبی در شکل ظاهری و رنگ ناخن‌های خود هستید، هر چه زودتر باید به یک پزشک متخصص مراجعه‌ کنید تا با بررسی‌های لازم و تجویز آزمایش‌های مربوطه به علت پوست پوست شدن ناخن شما پی‌ ببرد.

همان‌طور که در بخش‌های قبلی مقاله نیز اشاره کردیم، ابتلا به برخی از بیماری‌ها با علائمی مانند پوست پوست شدن ناخن‌ها همراه است. پزشک متخصص با تجویز آزمایش خون می‌تواند بیماری فرد را تشخیص دهد و مراحل درمان او را آغاز کرد. با درمان و کنترل بیماری‌های زمینه‌ای مانند عفونت‌های قارچی، دیابت، بیماری کبدی، بیماری کلیوی، کم‌خونی، پسوریازیس، انسداد ریه، بیماری تیروئید و غیره مشکل پوسته پوسته شدن ناخن‌ها نیز درمان می‌شود.

جمع‌بندی

در این مقاله از سایت صندلی ابتدا شما عزیزان را با علت پوست پوست شدن ناخن شامل عوامل محیطی، سبک زندگی، عوامل شیمیایی، بیماری‌ها و کمبود ویتامین‌ها و تأثیرات آفتاب آشنا کردیم. سپس علائم اولیه این بیماری و روش‌های درمان خانگی و درمان دارویی آن را توضیح دادیم. لازم به ذکر است که اگر درمان‌‌های خانگی تأثیری در بهبود بیماری نداشت، باید از درمان دارویی تحت نظر پزشک کمک بگیرید.

توصیه می‌کنیم اگر با این عارضه مواجه شدید، هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید تا به علت اصلی این مشکل پی ببرید و مراحل درمان خود را تحت‌نظر پزشک آغاز کنید. امیدواریم با مطالعه این مقاله به تمام اطلاعات مورد نیاز خود دست پیدا کرده باشید.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید