مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه

چگونه استرس بر سلامت پوست و مو ما تاثیر میگذارد؟

فهرست مطالب

استرس، یک واکنش طبیعی بدن به موقعیت‌های چالش‌برانگیز یا خطرناک است که چاشنی زندگی مدرن ما شده است. این واکنش می‌تواند باعث تغییراتی در بدن شود که بر سلامت پوست و مو نیز تأثیر می‌گذارد. استرس می‌تواند باعث افزایش تولید هورمون کورتیزول شود. کورتیزول یک هورمون است که می‌تواند باعث التهاب در بدن شود.

این التهاب می‌تواند منجر به مشکلاتی مانند آکنه، اگزما، پسوریازیس و حتی ریزش مو شود. علاوه بر این، اضطراب می‌تواند مسبب کاهش جریان خون به پوست و مو شود. این کاهش جریان خون باعث خشکی پوست، ریزش مو و حتی سفیدشدن موها می‌شود. در ادامه این مطلب از صندلی می‌خواهیم درباره تاثیر استرس بر پوست و مو و راه‌حل‌های آن صحبت کنیم.

استرس چیست و چگونه بر سلامت پوست و موی ما تاثیر دارد؟

همان‌طور که ابتدا اشاره کردیم استرس پاسخ طبیعی بدن به شرایط چالش‌برانگیز است. این پاسخ توسط سیستم عصبی سمپاتیک کنترل می‌شود و باعث آزادشدن هورمون‌هایی مانند آدرنالین و کورتیزول می‌شود. این هورمون‌ها باعث افزایش ضربان قلب، فشارخون و تنفس می‌شوند و همچنین می توانند بر عملکرد سیستم ایمنی بدن تأثیر بگذارند. استرس مزمن می‌تواند اثرات منفی بر سلامت کلی بدن، از جمله پوست و مو داشته باشد. آکنه، اگزما، لک پوست، ریزش مو، شکنندگی مو و غیره، همگی می‌توانند نتیجه ترشح مزمن آدرنالین و کورتیزول و تاثیر استرس بر پوست و مو باشند.

 تاثیرات استرس بر سلامت پوست

تا اینجا دانستیم که استرس و اضطراب چقدر می‌تواند روی سلامت پوست ما مؤثر باشد و شادابی آن را از بین ببرد. بسیاری از بیماری‌های پوستی ما نتیجه این موضوع است. از جمله خارش پوست، خشکی و پوسته‌شدن، لک، جوش، اگزما و تبخال. در ادامه هر یک از این موارد را بررسی می‌کنیم.

خارش پوست

خارش پوست تاثیری است که استرس بر پوست می‌گذارد و بسیار شایع است و به دلیل آزادشدن هورمون‌ها اتفاق می‌افتد. استرس باعث کاهش جریان خون در پوست می شود. علاوه بر این، برخی موقعیت‌ها می توانند باعث افزایش حساسیت پوست به عوامل تحریک‌کننده مانند مواد شیمیایی، مواد غذایی یا گردوغبار شوند‌. توجه داشته باشید که در برخی موارد، خارش پوست می تواند نشانه‌ای از یک بیماری زمینه‌ای باشد.

خشک شدن و پوست پوست شدن

استرس می‌تواند باعث کاهش جریان خون به پوست شود. این امر باعث کاهش تولید سبوم، چربی طبیعی پوست می‌شود. سبوم به حفظ رطوبت پوست کمک می‌کند. هنگامی که سبوم کافی تولید نمی‌شود، پوست خشک و پوسته‌پوسته می‌شود. استرس باعث تولید کورتیزول، شود. کورتیزول باعث کاهش تولید کلاژن می‌شود که به نرمی پوست کمک می‌کند.

لک صورت و بدن

استرس باعث افزایش تولید ملانین می‌شود. هنگامی که ملانین بیش از حد تولید شود، احتمال دارد ایجاد لک‌های پوستی شود؛ لک‌های ناشی از استرس معمولاً به صورت لک‌های قهوه‌ای یا سیاه و بیشتر در صورت، گردن و دست‌ها دیده می‌شوند.

تبخال زدن

استرس عملکرد سیستم ایمنی بدن را کاهش می‌دهد. در این شرایط بیشتر مستعد ابتلا به عفونت‌ها از جمله تبخال که یک عفونت ویروسی است، هستید.

کهیر

کهیر نوعی واکنش پوستی است که با بثورات قرمز، خارش‌دار و برجسته مشخص می‌شود. کهیر ممکن است در هر نقطه از بدن ظاهر شود و چند دقیقه یا چند روز طول بکشد تا از بین برود. این مشکل تاثیر استرس بر پوست و مو است.

تشدید اگزما

اگزما یک بیماری پوستی است که با خشکی، خارش و التهاب پوست پدیدار می شود. استرس می‌تواند با کاهش تولید سبوم و چربی پوست باعث تحریک و بدتر شدن علائم اگزما شود.

تشدید پسوریازیس

پسوریازیس بیماری پوستی مزمن است که با رشد سریع سلول‌ها در سطح پوست مشخص می‌شود. این بیماری باعث ایجاد تکه‌های قرمز، خشک و پوسته‌پوسته روی پوست می‌شود. این مشکل پوستی در شرایط استرس‌زا تشدید می‌شود.

جوش زدن

 استرس ممکن است باعث آزادشدن هورمون‌هایی شود که غدد چربی پوست را تحریک کنند. این امر باعث افزایش تولید چربی پوست می‌شود. چربی اضافی پوست منافذ پوست را مسدود می‌کند.

 پیری زودرس و چین و چروک

ازبین‌رفتن طراوت پوست و چین‌وچروک از دیگر نشانه‌های افزایش شرایط اضطرابی و تاثیر استرس بر صورت است. افزایش کورتیزول باعث آسیب به کلاژن و الاستین پوست می‌شود.

پف زیر چشم

یکی از مشکلات پوستی ناشی از استرس همین مورد است. کورتیزول ترشح شده در شرایط استرس‌زا باعث افزایش احتباس مایعات در بدن می‌شود. این زمینه‌ساز تورم در قسمت‌های مختلف بدن، از جمله زیر چشم شود.

تغییر رنگ پوست

اگر رنگ پوستتان در شرایط استرسی تغییر کرد، حتماً به پزشک مراجعه کنید. ممکن است متوجه لک‌های قرمز یا قهوه‌ای شوید. حتی کبودی یا خاکستری شدن پوست هم نتیجه این موضوع است. تأثیرات استرس بر پوست دست با این نشانه‌ها مشهود است.

حساس یا نازک شدن پوست

کاهش خون‌رسانی به پوست یا آسیب به پروتئین‌های کلاژن و الاستین از مهم‌ترین دلایل حساسیت و نازک شدن پوست با قرارگیری در موقعیت استرس است.

تاثیرات استرس بر سلامت مو

استرس می‌تواند کل سیستم و روند طبیعی بدن را به خطر بیندازد. یکی از مهم‌ترین نمودهای خارجی اضطراب همیشگی، ریزش مو، عادت به کندن موهای سر، تغییر رنگ مو و شوره است. هر کدام از این مشکلات ریشه‌های عصبی دارند که باید آن را کنترل کرد و مسیر بهبود و درمان را آغاز کنید.

ریزش مو

استرس با آسیب به هورمون‌ها، باعث ریزش مو می‌شود. کورتیزول ترشح شده در این شرایط به فولیکول‌های مو ضربه جدی می‌زند و همچنین گردش خون مختل می‌شود. ریزش مو ناشی از استرس تاثیر زیادی روی اعتمادبه‌نفس دارد.

سفید یا خاکستری شدن مو ها

سفید یا خاکستری شدن موها در پی استرس طبیعی است. استرس می‌تواند باعث شود که سلول‌های رنگ‌دانهٔ مو، به نام ملانوسیت‌ها، آسیب ببینند. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، موها دیگر قادر به تولید ملانین، نیستند.

چرب یا خشک شدن موها

هورمون کورتیزول در اینجا نقش مهمی ایفا می‌کند. افزایش تولید سبوم و چربی شود که می‌تواند باعث چرب شدن موها شود. از سوی دیگر کاهش تولید سبوم نتایجی مانند موخوره شکنندگی مو به دنبال دارد.

ایجاد شوره یا پوسته سر

اضطراب می‌تواند منجر به تولید بیشتر سلول‌های پوستی شود. این سلول‌ها در نهایت از پوست سر جدا شده و به‌عنوان شوره سر یا پوسته سر ظاهر می‌شوند. در برخی موارد، اضطراب می‌تواند باعث التهاب پوست سر شود.

 چگونه از تاثیر استرس بر پوست و موی خود جلوگیری کنیم؟

حال کاملاً می‌دانیم که استرس چه بر سر سلامت پوست و مو می‌آورد و آسیب‌های جدی آن کدامند. در اینجا چند نکته برای جلوگیری از تاثیر استرس بر پوست و مو بررسی شده است:

  • تکنیک‌های کاهش استرس را بیاموزید: تکنیک‌های کاهش استرس مانند یوگا، مدیتیشن، یا تکنیک‌های تنفس عمیق می‌توانند به شما کمک کنند تا استرس را کاهش دهید و تأثیر آن را بر پوست و موی خود کاهش دهید
  • به‌اندازه کافی بخوابید: خواب کافی برای سلامت کلی پوست و مو ضروری است. هنگامی که به‌اندازه کافی نمی‌خوابید، بدن شما نمی‌تواند به طور مؤثر از خود در برابر آسیب محافظت کند که می‌تواند منجر به مشکلات پوستی و ریزش مو شود
  • رژیم غذایی سالمی داشته باشید: یک رژیم غذایی سالم که شامل مقدار زیادی میوه، سبزیجات و غلات کامل باشد، می‌تواند به شما کمک کند تا پوست و موی سالمی داشته باشید. غذاهای غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها، مانند میوه‌ها و سبزیجات، می‌توانند به محافظت از پوست و مو در برابر آسیب کمک کنند
  • از محصولات مراقبت از پوست و موی ملایم استفاده کنید: محصولات مراقبت از پوست و موی قوی و تهاجمی می‌توانند پوست و مو را تحریک کرده و باعث مشکلاتی مانند آکنه، خشکی و ریزش مو شوند. از محصولات مراقبت از پوست و موی ملایم که برای نوع پوست و موی شما مناسب هستند استفاده کنید

روش های کاهش استرس

تکنیک‌های تنفس عمیق، مدیتیشن، یوگا، ورزش منظم، گذراندن وقت در طبیعت، گوش‌دادن به موسیقی و وقت گذراندن با دوستان و خانواده می‌تواند به شما در کنترل اضطراب کمک کند.

تقویت کردن پوست و مو

برای کاهش آثار استرس بر پوست و مو، باید این دو را تقویت کنید. رژیم غذایی سالم، عدم استعمال دخانیات، استفاده از ضدآفتاب، خرید محصولات پوستی متناسب، مصرف کافی آب، انتخاب محصولات مراقبتی مو، خواب کافی و مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها به شما کمک بسیاری می‌کند.

استفاده از خدمات زیبایی

خدمات زیبایی می‌توانند به کاهش تاثیر استرس بر پوست و مو کمک کنند. آنها می‌توانند به مرطوب‌سازی، تغذیه و محافظت از پوست و مو کمک کنند. همچنین به شما احساس بهتری می‌دهند و اعتمادبه‌نفس را بهبود می‌بخشد. ماساژ صورت، لایه‌برداری، استفاده از ماسک پوست و مو، کراتین و پروتئین‌درمانی و ماساژ پوست سر از بهترین انتخاب‌ها هستند.

چه زمانی باید برای کاهش استرس به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر استرس شما شدید یا طولانی مدت است، یا اگر روی زندگی روزمره‌تان بیش از حد معمول تاثیر گذاشته است ممکن است لازم باشد به پزشک مراجعه کنید. در ادامه چند اخطار وجود دارد که نشان می‌دهد وقت مراجعه به پزشک فرارسیده است:

  • شما اغلب احساس اضطراب، نگرانی یا تحریک‌پذیری می‌کنید
  • در خوابیدن یا تمرکز، مشکل دارید
  • از فعالیت‌هایی که قبلاً از آنها لذت می‌بردید، لذت نمی‌برید
  • در روابط خود مشکل دارید
  • به مواد مخدر یا الکل وابسته شده‌اید
  •  به خودکشی فکر می‌کنید

جمع‌بندی

اثرات منفی اضطراب بر پوست قابل‌توجه است. استرس مزمن می‌تواند در طولانی‌مدت آسیب‌های جدی روی سلامت جسم و روان شما داشته باشد. در این مطلب به تاثیر استرس بر پوست و مو پرداختیم. اکنون شما می‌توانید با شناخت نشانه‌ها و آگاهی از اثر و پیامدهای اضطراب، بهتر آن را مدیریت یا برای درمان اقدام کنید.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید