مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه

بیماری پوست مرغی چیست؟

فهرست مطالب

پوست مرغی که نوعی عارضه پوستی است و شاید تاکنون نام آن را زیاده شنیده‌اید، در علم پزشکی به کراتوز پیلاریس معروف است. این عارضه ظاهر پوست را بد کرده و ازآنجایی‌که شبیه به پوست مرغ پرکنده است، به این نام نامیده می‌شود.

در این عارضه قسمت‌های از بدن که مو دارند، دچار برجستگی‌هایی ریزی می‌شوند و پوست سطح صاف خود را از دست می‌دهد. این مشکل پوستی واگیردار یا خطرناک نبوده و ممکن است خودبه‌خود نمایان شده و خودبه‌خود نیز از بین برود. اما در افرادی که شدت این عارضه زیاد است، نیاز به مداخله بوده و به کمک روش‌هایی می‌توان آن‌ها را کم و برطرف کرد. اگر شما هم دچار این عارضه پوستی هستید و دوست دارید هر چه سریع‌تر از شر آن خلاص شوید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

علائم بیماری پوست مرغی چیست؟

 اگر فکر می‌کنید که پوست شما هم پوست مرغی شده و اطلاعات زیادی در این باره ندارید، نگران نباشید. با بررسی علائمی که در ادامه گفته شده، می‌توانید مشکل خود را تشخیص دهید. فقط دقت کنید که این علائم در افراد مختلف متفاوت بوده و ممکن است هر فرد فقط یک یا تعدادی از آن‌ها را داشته باشد؛ بنابراین احتمال دارد که تمامی موارد نام‌برده شده را روی پوست خود مشاهده نکنید. این علائم عبارت‌اند از:

  • دون دون شدن پوست بدن و بروز برجستگی‌هایی که شبیه به پوست مرغ و غاز است
  • تغییر رنگ جزئی در اطراف نقطه‌های برجسته
  • خشکی پوستـ پوست تحریک‌پذیر و خارش‌دار
  • برجستگی‌هایی که شبیه به یک کاغذ سمباده هستند
  • برجستگی‌هایی که مانند جوش‌های خیلی ریز بوده و بسته به رنگ پوست رنگ‌های مختلفی مانند قرمز، صورتی، سفید و قهوه‌ای دارند


علت ایجاد بیماری پوست مرغی چیست؟

 عامل اصلی پدیدارشدن این نوع عارضه پوستی تجمع کراتین است. کراتین که یک پروتئین پوستی بوده، با تجمع در منافذ پوست، کراتوز پیلاریس را به وجود می‌آورد. یا به بیانی دیگر می‌توان گفت که کراتین موجود در بدن در منافذ پوستی به‌دام‌افتاده و ورودی فولیکول‌های مو را بسته و سبب برجستگی‌های کوچک در آن ناحیه می‌شود.

 اما درباره علت تجمع کراتین و بروز عارضه پوست مرغی، نظریه قطعی وجود ندارد. برخی محققان و پزشکان معتقدند که این عارضه می‌تواند به دلیل بیماری‌هایی مانند درماتیت آتوپیک یا بیماری‌های ژنتیکی رخ دهد. یعنی در واقع نشان‌دهنده یکی از آن‌ها باشد که کراتین مسیر رشد مو را بسته و سبب بازگشت مو به داخل یا سبب گرفتار شدن مو در این برجستگی‌ها می‌شود.

بیماری پوست مرغی در چه افرادی رخ می‌دهد؟

 این عارضه پوستی شایع، شاید در افراد زیادی مشاهده شود. همچنین این مورد ممکن است در طول زندگی هر فردی برای یک‌بار هم که شده رخ دهد. اما در بعضی افراد ماندگار بوده و در برخی سریع و خودبه‌خود از بین می‌رود. این مورد که در قسمت‌های دارای مو دیده می‌شود، بیش‌تر افراد فکر می‌کنند تنها دلیل آن خشکی پوست است. اما باید بگوییم که این‌گونه نیست و دلایل زیاد دیگری هم می‌تواند داشته باشد. برای اینکه بدانیم چه افرادی بیش‌تر مستعد پوست مرغی شدن هستند را در ادامه به طور کامل بررسی کرده‌ایم.

  • افرادی که دارای پوست خشک هستندـ افرادی که مبتلا به اگزما بوده یا سابقه اگزما دارند
  • افرادی که به بیماری ایکتیوز مبتلا هستند
  • زنان، کودکان و نوجوانانـ افرادی که در بازه سنی ۲۰ تا ۳۰ سالگی به سر می‌برند
  • افرادی که دچار چاقی مفرط هستند
  • افرادی که دچار تب یونجه هستندـ خانم‌ها و افرادی که دچار تغییرات هورمونی زیادی می‌شوند.


راه‌های درمان بیماری پوست مرغی

 اکثر افرادی که با این مشکل پوستی مواجه می‌شوند، فکر می‌کنند که این عارضه قابل‌کنترل نیست و پوست آن‌ها تا آخر عمر همان گونه می‌ماند. این عارضه برای دختران جوان سخت‌تر بوده و به دنبال روش‌های درمان پوست مرغی هستند.

 در مواجهه با این مشکل زیاد سخت نگیرید. زیرا باید بگوییم که در اکثر مواقع این مورد درمانی نداشته و فقط با انجام روش‌هایی می‌توان به کم‌شدن آن و سریع‌تر رفع‌شدن آن کمک کرد. در ادامه می‌توانید به طور کامل با روش‌های مختلف درمانی این عارضه آشنا شوید.

میکرودرم

 میکرو درمی یکی از روش‌های کم تهاجم لایه‌برداری و پاک‌سازی پوست است. این روش بیش‌تر برای جوان‌سازی پوست کاربرد دارد. اما در کنار آن در میکرو درمی لایه‌های مرده و ضخیم پوست از بین رفته و لایه‌ای جدید جایگزین آن می‌شود. این کار نیز سبب رفع بسیاری از مشکلات پوستی مانند لک، جای جوش و پوست مرغی می‌شود. زمانی که میکرو درمی شروع به لایه‌برداری می‌کند، منافذ پوست تمیز شده و به خارج‌شدن کراتین گرفتار در منافذ و درنتیجه کاهش عارضه پوست مرغی کمک می‌کند.

کرم رتینول

 رتینول یکی از کرم‌های پرکاربرد برای عارضه‌های پوستی است. این کرم نیز خاصیت لایه‌برداری داشته و به رفع بسیاری از مشکلات پوستی کمک می‌کند. برای کراتوز پیلاریس هم می‌توان از رتینول استفاده کرد. اما قبل از آن بهتر است که با پزشک مشورت کنید. بسیاری از کرم‌های حاوی رتینول دارای اسید بوده و ممکن است سبب سوزش یا قرمزی بیش‌تر شود. همچنین درمان با این کرم‌ها نیاز به زمان دارد و در مدت چند ماه اثرات خود را نشان می‌دهد. به همین خاطر پزشک با بررسی پوست شما، کرمی متناسب با آن تجویز خواهد کرد.

لایه‌برداری شیمیایی

 یکی دیگر از راه‌های درمان پوست مرغی استفاده از لایه‌بردارهای شیمیایی است. لایه‌بردارهای شیمیایی همان کرم‌ها و لوسیون‌ها هستند که در آزمایشگاه تولید شده و در بازار عرضه می‌شوند. این لایه‌بردارها نیز با ازبین‌بردن لایه‌های قدیمی و مرده و پاک‌سازی منافذ، به رفع این عارضه پوستی کمک کرده و روند درمان را سریع‌تر می‌کنند.

اپیلاسیون به‌جای تیغ و ژیلت

 شاید برای شما یا اطرافیانتان پیش‌آمده که بعد از زمان اصلاح موها با ژیلت یا تیغ، با تورم و قرمزی پوست مواجه شوید. ژیلت و تیغ سبب تحریک پوست و موها شده و بعد از استفاده پوست را دچار قرمزی و خارش می‌کنند و حتی در اکثر مواقع سبب ایجاد دانه‌های ریز قرمز روی پوست می‌شوند.

 برای این افراد اپیلاسیون جایگزین بهتری خواهد بود. اپیلاسیون از طریق کندن موها از ریشه، سبب تخلیه‌شدن کراتین جمع‌شده در میان منافذ شده و منافذ بسته را باز می‌کند. درنتیجه بسیاری از عارضه‌های پوستی را حل می‌کند.

لیزر موهای زائد

 لیزر امروزه در درمان بسیاری از مشکلات پوستی کاربرد دارد. برای رفع پوست مرغی هم زمانی لیزردرمانی توسط پزشک توصیه می‌شود که شدت آن زیاد بوده و روش‌های قبلی گفته‌شده اثرگذار نبوده‌اند. در این روش پزشک یا اپراتور لیزر شدت لیزر را طبق عارضه شما تنظیم کرده و بر روی نواحی لازم لیزر می‌زند. با تابیدن اشعه لیزر، قرمزی، تورم و لک‌های پوستی رفع شده و حتی رنگ پوست ناحیه آسیب‌دیده بهبود می‌یابد. انجام چندین مرحله لیزردرمانی می‌تواند به روند بهبود بیماری‌ها و آسیب‌های پوستی کمک زیادی کند.

روش‌ های درمان خانگی پوست مرغی

 علاوه بر روش‌های گفته‌شده در بالا می‌توانید با بسیاری از روش‌های خانگی از بیماری پوست مرغی خود جلوگیری کنید. البته پوست مرغی در علم پزشکی بیماری نبوده و یک عارضه محسوب می‌شود که در میان عموم مردم به‌اشتباه بیماری نامیده می‌شود. به‌هرحال می‌توانید به روش‌های خانگی گفته‌شده در ادامه از بروز آن جلوگیری کرده و به درمان سریع آن کمک کنید.

 استفاده از حمام آب گرم

 حمام‌کردن با آب گرم به نرم‌شدن پوست و بازشدن منافذ و پاک‌سازی آن کمک زیادی می‌کند. باید دقت کنید که زمان حمام شما کم و تعداد دفعات آن را بالا ببرید. حمام طولانی با آب گرم، چربی مفید پوست را از بین برده و شدت خشکی پوست را افزایش می‌دهد.

  استفاده از مرطوب‌کننده‌ها

 قبلاً هم گفتیم که یکی از علت‌های اصلی پوست مرغی خشکی پوست است. پس پوست خود را به کمک مرطوب‌کننده‌ها همیشه مرطوب کنید.

 اجتناب از پوشیدن لباس‌های تنگ

 پوشیدن لباس‌های تنگ سبب اصطکاک شده و پوست را تحریک می‌کند. پس تاحدامکان از پوشیدن لباس‌های تنگ خودداری کنید.

 استفاده از لایه‌بردارهای خانگی

 موادی مانند جوش‌شیرین، سرکه و جو دوسر نوعی لایه‌بردار خانگی محسوب می‌شوند. می‌توانید جوش‌شیرین و جو دوسر را با آب خمیری کرده و روی قسمت‌های موردنیاز پوست بزنید. سرکه را نیز از طریق یک پد تمیز به پوست بزنید و بعد از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بشویید.

 استفاده از روغن‌های طبیعی

 روغن‌هایی مانند بادام و نارگیل، هم خواص مرطوب‌کنندگی داشته و هم به کاهش قرمزی و تورم کمک می‌کنند.

جعع‌بندی

عارضه پوست مرغی به‌تنهایی خطری نداشته و جایی برای نگرانی نیست. اما ازآنجایی‌که با ایجاد تورم و قرمزی روی پوست بر زیبایی افراد تأثیرگذار است، سبب ناراحتی و آزار می‌شود. اما امیدواریم روش‌های گفته‌شده در این مطلب، این عارضه شما حل شده و پوستی سالم و صاف داشته باشید.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید