مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه

علت زردی ناخن چیست؟

فهرست مطالب

رنگ ناخن سالم صورتی است و هر رنگ دیگری نشانه مشکل یا بیماری خاصی در ناخن یا دیگر بخش‌های بدن است. اگر عفونت یا بیماری‌ها علت زرد شدن ناخن باشند، علائم دیگری مانند درد و کاهش یا افزایش ضخامت ناخن را نیز مشاهده خواهید کرد و این علائم بدون درمان برطرف نخواهند شد. در این مطلب از صندلی، به دلایل زرد شدن ناخن خواهیم پرداخت و روش صحیح درمان هر یک را معرفی خواهیم کرد. در برخی از اوقات، درمان این عارضه تنها با مراجعه به پزشک امکان‌پذیر است.

علت رنگ زرد ناخن

استفاده از لاک ناخن تیره یا آشپزی با ادویه‌های زرد رنگ مانند زردچوبه می‌توانند علت زرد شدن ناخن باشند؛ ولی، اگر ناخن‌های شما پس از چند روز هنوز زرد هستند یا بخش‌های جدید ناخن رنگ زردی دارند، ممکن است نشانه مشکل یا بیماری خطرناکی باشند. دلایل این عارضه روی ناخن عبارت‌اند از:

کمبود ویتامین و مواد معدنی

کمبود ویتامین و مواد معدنی می‌تواند روی بخش‌های مختلف بدن مانند ناخن‌ها تأثیر بگذارد. برای مثال، می‌تواند ناخن‌ها را شکننده‌تر کند و رنگ آن‌ها را تغییر دهد. زردی ناخن ممکن است ناشی از کمبود آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند ویتامین آ و ویتامین سی باشد.

بیماری سندروم ناخن زرد

اگر دچار بیماری سندروم ناخن زرد شده باشید، تمام ناخن‌هایتان رنگی زرد دارند و به دلیل از دست دادن کوتیکول‌ها بسیار خمیده و دردناک هستند. همچنین رشد ناخن‌هایتان ممکن است متوقف یا کند شود. از آنجایی که این سندروم با ورم لنفاوی یا مشکلات ریوی مرتبط است و می‌تواند علامت اولیه چنین مشکلاتی باشد، حتما به علائم خود توجه کنید؛ اگر، تصور می‌کنید علائم شما ممکن است علائم این بیماری‌ها باشند، باید برای ارزیابی آن‌ها به پزشک مراجعه کنید.

عفونت های قارچی

به احتمال زیاد، عفونت‌های قارچی شایع‌ترین علت زردی ناخن محسوب می‌شوند. اگر زردی ناخن شما ناشی از عفونت قارچی باشد، تغییرات دیگری را نیز در ناخن خود مشاهده خواهد کرد. برای مثال، ممکن است ناخن از پوست جدا شود یا لایه‌لایه یا شکننده شود. اگر تصمیم گرفته‌اید برای پیدا کردن دلیل بروز این علائم به پزشک مراجعه کنید، به خاطر داشته باشید که هیچ پزشکی نمی‌تواند علت این علائم را تنها با نگاه کردن به ناخن شما پیدا کند. پزشک ممکن است نمونه‌ای از ناخن شما را به آزمایشگاه بفرستد تا مطمئن شود زرد شدن ناخن شما ناشی از عفونت‌های قارچی است.

مصرف زیاد سیگار و دخانیات

سیگار و دخانیات یکی از بزرگترین عوامل زردی ناخن به شمار می‌روند. سیگار و دخانیات می‌توانند به دو روش باعث تغییر رنگ ناخن به رنگ زرد شوند که عبارت‌اند از:

  1. زمانی که سیگار را در دست خود نگه می‌دارید، قیر و نیکوتین موجود در دود سیگار می‌توانند ناخن‌ها را زرد کنند. این مواد علاوه بر خود ناخن‌ها، اطراف ناخن‌ها را نیز لکه‌دار می‌کنند.
  2. سیگار می‌تواند مانع رسیدن اکسیژن به ناخن‌ها شود و رنگ آن‌ها را تغییر دهد.

ابتلا به بیماری های خاص

بیماری تیروئید می‌تواند ناخن‌ها را زرد و ضخیم کند و باعث شکستن لبه‌های آن‌ها شود. همچنین هر دو نوع بیماری دیابت نیز می‌توانند باعث زرد شدن ناخن شوند. البته مشخص نیست چگونه دیابت می‌تواند روی رنگ ناخن‌ها تأثیر بگذارد. همچنین از آنجایی که بسیاری از افراد مبتلا به دیابت دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به عفونت‌های قارچی (که یکی از دلایل زرد شدن ناخن است) قرار دارند.

علاوه بر بیماری دیابت و تیروئید، بیماری‌های زیر نیز می‌توانند ناخن‌های شما را زرد کنند:

  • پسوریازیس: یک بیماری خودایمنی مزمن است که می‌تواند لکه‌های ملتهبی را روی پوست ایجاد کند؛
  • آرتریت روماتوئید: یک اختلال خودایمنی است که درد و التهاب در مفاصل از علائم آن محسوب می‌شوند؛
  • مشکلات ریوی: بیماری‌هایی مانند بیماری انسدادی مزمن ریه و برونشیت مزمن (التهاب مجاری تنفسی)؛

حساسیت و آلرژی

تغییر رنگ ناخن از صورتی به زرد، ممکن است ناشی از حساسیت نیز باشد. برخی از افراد به مواد شیمایی موجود در ترکیبات لوازم آرایشی ناخن مانند لاک ناخن، پاک‌کننده لاک ناخن و ناخن‌های مصنوعی حساسیت دارند. حساسیت به این مواد شیمیایی ممکن است باعث ابتلای فرد به درماتیت تماسی آلرژیک یا درماتیت تماسی تحریکی در نواحی نزدیک به ناخن شود. علائم این دو نوع درماتیت تماسی ممکن است در بخش‌های دیگری از بدن مانند پلک‌ها، دهان، چانه و اطراف گردن نیز مشاهده شود؛ زیرا، فرد این بخش‌ها را بیشتر از دیگر بخش‌ها لمس می‌کند.

نحوه درمان زردی ناخن

برای درمان زردی ناخن، ابتدا باید دلیل آن را تشخیص دهید. اگر لاک ناخن یا مواد غذایی باعث زرد شدن ناخن شما شده‌اند، رنگ زرد معمولا موقتی است. اگر نمی‌توانید دلیل زرد شدن ناخن خود را پس از چند روز پیدا کنید، برای تشخیص و درمان آن به متخصص پوست مراجعه کنید و از امتحان کردن روش‌های موجود در سایت‌ها خودداری کنید. روش‌های درمان هر یک از دلایل زرد شدن ناخن عبارت‌اند از:

  • عفونت‌های قارچی: اگر دچار عفونت‌های قارچی شده‌اید، حتما به پزشک مراجعه کنید تا عفونت ناخن به‌درستی با داروها یا قطره ضد قارچ درمان شود. به احتمال زیاد، بدون نسخه پزشک نخواهید توانست داروهای مناسب را خریداری کنید. البته داروهای ضد قارچ بدون نسخه مانند داروهایی که برای مدیریت بیماری پای ورزشکار تجویز می‌شوند، می‌توانند تا حدودی به کاهش علائم کمک کنند. به خاطر داشته باشید که اگر دچار عفونت‌های قارچی شده باشید، هیچ داروی بدون نسخه‌ای نمی‌تواند ناخن‌ها را درمان کند.
  • سندروم ناخن زرد: پزشک ممکن است داروهای کورتیکواستروئیدی، آنتی‌بیوتیک‌ها و مکمل‌های ویتامین E را برای مدیریت علائم سندروم ناخن زرد تجویز کند؛ ولی، از آنجایی که این بیماری ممکن است با بیماری زمینه‌ای دیگری مرتبط باشد، پزشک آزمایش‌های تشخیصی مختلفی را انجام خواهد داد تا دلیل دقیق زرد شدن ناخن را پیدا کند. اگر سندروم ناخن زرد ناشی از بیماری دیگری باشد، پزشک داروهایی را برای درمان آن تجویز خواهد کرد.
  • کمبود ویتامین و مواد معدنی: شما می‌توانید با رژیم غذایی سالم و متنوع از کمبود و مواد معدنی پیشگیری کنید. پزشک ممکن است مکمل‌های ویتامین را برای شما تجویز کند و از شما بخواهد آن‌ها را حداقل به‌مدت ۳ ماه مصرف کنید.
  • بیماری‌های خاص مانند دیابت یا تیروئید: اگر پزشک احتمال بدهد که زرد شدن ناخن ناشی از بیماری‌هایی مانند دیابت یا تیروئید است، پس از معاینه فیزیکی و بررسی سوابق پزشکی، ممکن است آزمایش خون را برای شما تجویز کند. همچنین ممکن است از ناخن شما نمونه‌برداری کند تا مطمئن شود رنگ زرد ناخن‌ها ناشی از عفونت‌های قارچی نیست. سپس شما را برای درمان بیماری زمینه‌ای و بهبود ظاهر ناخن‌ها به متخصصی ارجاع خواهد داد.
  • حساسیت و آلرژی: زردی ناشی از حساسیت و آلرژی پس از توقف استفاده از لوازم آرایشی ناخن باید به‌سرعت برطرف شود. اگر حساسیت برطرف نشود، ممکن است دچار عفونت ثانویه یا لیکنفیکاسیون (ضخیم و سفت شدن پوست به علت درماتیت مزمن) شده باشید. کرم‌های کورتیکواستروئید و آنتی‌‌بیوتیک می‌توانند سرعت بهبودی ناخن‌ها را افزایش دهند. پزشک ممکن است کورتیکواستروئیدهای موضعی و مرطوب‌کننده‌ها را برای مدیریت علائم درماتیت ناشی از لوازم آرایشی ناخن در بخش‌های دیگر بدن تجویز کند.
  • سیگار و دخانیات: اگر به مصرف سیگار و دخانیات ادامه بدهید، رنگ ناخن‌هایتان بیشتر تغییر خواهد کرد؛ بنابراین، با ترک سیگار و دخانیات می‌توانید رنگ زرد ناشی از آن‌ها را از بین ببرید و دوباره صاحب ناخن‌هایی سالم شوید. همچنین با مصرف مکمل‌های ویتامین B۱۲ ممکن است بتوانید بخشی از درخشندگی طبیعی ناخن‌های خود را بازیابی کنید. برخی از درمان‌های خانگی مانند آبلیمو خالص، قرص‌های سفیدکننده دندان‌های مصنوعی و مانیکور می‌توانند لکه‌های زرد روی ناخن‌های شما را کمرنگ‌تر کنند.

به خاطر داشته باشید که بازگرداندن ناخن‌ها به رنگ طبیعی خود ممکن است زمان‌بر باشد. همچنین اگر به عفونت‌های قارچی مبتلا شده باشید، باید زمان بیشتری صبر کنید. حتما توصیه‌های پزشک را برای دستیابی به بهترین نتایج ممکن رعایت کنید.

جمع بندی

دلایل زیادی مانند عوامل مرتبط با سبک زندگی مانند استفاده از لاک ناخن و مصرف سیگار و دخانیات یا بیماری‌های زمینه‌ای ممکن است باعث زرد شدن ناخن‌ها شوند. اگر نمی‌دانید چرا ناخن‌هایتان زرد شده است یا علائم دیگری مانند درد یا تورم را در اطراف ناخن تجربه می‌کنید، بهتر است در اولین فرصت برای تشخیص و درمان آن به مطب پزشکی متخصص و معتبر مراجعه کنید؛ زیرا، تغییرات در ناخن می‌توانند اولین نشانه بیماری‌های زمینه‌ای باشند.

به خاطر داشته باشید که منظور ما از تغییرات در ناخن فقط تغییر در رنگ آن‌ها نیست. برای مثال، تغییر در ضخامت، بافت و شکل ناخن همراه با علائم دیگری مانند تورم، قرمزی و درد می‌توانند نشانه عفونت باکتریایی یا یک بیماری زمینه‌ای باشند که باید هر چه سریع‌تر برای درمان آن‌ها اقدام کنید. روش‌های درمانی تجویزشده توسط پزشک می‌توانند ظاهر و سلامت ناخن‌هایتان را بهبود ببخشند؛ ولی، ممکن است زمان‌بر باشند.

اگر به دنبال پزشکان ماهر و باتجربه‌ای برای درمان ناخن‌های زرد خود می‌گردید، ما خبر خوبی برای شما داریم. سایت صندلی امکان رزرو یک صندلی را در مطب پزشکان ماهر و باتجربه و آرایشگاه‌های حرفه‌ای برای شما فراهم کرده است تا بتوانید تنها با چند کلیک در سریع‌ترین زمان ممکن برای افزایش زیبایی خود قدم بردارید. اگر سؤالاتی درباره امکانات و نحوه رزرو در سایت صندلی دارید، می‌توانید آن‌ها را در بخش نظرات بپرسید.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید