مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه

راهنمای روتین پوست روز و شب  

فهرست مطالب

روتین پوست یک سری فعالیت‌های مراقبتی روزانه است که با هدف حفظ و بهبود بهداشت و زیبایی پوست صورت انجام می‌شود. این روتین، شامل تمیز کردن، نرم کردن و بهبود کیفیت پوست با استفاده از محصولات مختلف بهداشتی و مراقبتی است. اگر شما هم به مراقبت از پوستتان اهمیت می‌دهید و دوست دارید اطلاعاتتان را در این زمینه افزایش دهید، ما برایتان یک صندلی رزرو کرده‌ایم. لطفا تا انتهای این مطلب، صندلی خود را ترک نکنید.

روتین مراقبت از پوست چیست؟

روتین مراقبت از پوست، به مجموعه‌ای از فعالیت‌های روزانه گفته می‌شود که با هدف حفظ و بهبود بهداشت و زیبایی پوست صورت انجام می‌شود. این روتین شامل تمیز کردن، نرم کردن و بهبود کیفیت پوست با استفاده از محصولات مختلف مانند شوینده‌ها، تونرها، سرم‌ها، کرم‌ها و ضدآفتاب‌هاست و معمولا در دو نوبت صبح و شب انجام می‌شود. روتین پوست کمک می‌کند تا زمانی که پوست شما در معرض تعرض مستمر به عوامل مختلفی مانند آلودگی، نور خورشید، استرس، تغذیه نامناسب و… قرار می‌گیرد، از تغییر در ساختار و کیفیت آن ‌جلوگیری شود.

بیشتر بخوانید: تفاوت تونر با تونیک

جالب است بدانید که روتین محافظت از پوست در طول شبانه‌روز به ۳ مرحله اصلی زیر، تقسیم‌بندی شده است:

  1. تمیز کردن پوست؛
  2. تقویت کردن پوست؛
  3. نرم کردن پوست؛

 مراحل این روتین ممکن است برای هر فرد، متفاوت باشد؛ زیرا به نوع پوست و مشکلات موجود در آن بستگی دارد، اما اگر بخواهیم تخصصی‌تر به این موضوع بپردازیم، باید بگوییم که با تقسیم‌کردن ۲۴ ساعت یک شبانه‌روز کامل به روز و شب، ۱۲ ساعت اول نیازمند روتین مخصوص روز و ۱۲ ساعت دوم نیازمند روتین مخصوص شب است. که در ادامه هرکدام را به طور کامل توضیح می‌دهیم.

مراحل روتین پوست روزانه کدام است؟

روتین پوست روز معمولاً شامل چهار مرحله اصلی تمیز کردن، تونینگ، مرطوب کردن و محافظت پوست از اشعه‌های مضر آفتاب است. مراحل کلی این روتین که بهتر است صبح بعد از بیدار شدن از خواب انجام دهید، به شرح زیر است:

تمیز کردن پوست

در این مرحله، با استفاده از شوینده‌ها شما پوست خود را از آلودگی‌ها، چربی و آرایش پاک می‌کنید. شوینده‌ها که از مهمترین محصولات روتین مراقبت از پوست شناخته می‌شوند، سطح پوست را از آلودگی، چربی، آرایش و سایر ذرات آلوده، پاک می‌کنند.

تونینگ پوست

استفاده از تونرها در این مرحله کمک می‌کند تا رطوبت و آب‌ مورد نیاز پوست تامین شود و پوست را از خشکی و پوسته‌پوسته شدن، نجات دهد. ضمن اینکه وظیفه تونرها تنظیم سطح PH پوست است تا پوست رطوبت کافی را دریافت کرده و آماده شود تا مراحل بعدی مراقبت را دریافت کند.

مرطوب کردن پوست

در این مرحله، باید به سراغ مرطوب کردن پوست بروید. فراموش نکنید که مرطوب کردن با آبرسانی پوست متفاوت است. پس از آنکه پوست را با انواع آبرسان مناسب پوستتان آبرسانی کردید، باید بلافاصله از مرطوب‌کننده مناسب استفاده کنید تا همانند سدی قوی، عمل کند و کمک کند ضمن تامین رطوبت مورد نیاز پوست، مواد آبرسان بهتر به وظیفه خود عمل کنند.

شما می‌توانید با استفاده از سرم‌های آبرسان و کرم‌های مرطوب‌کننده، آب و رطوبت مورد نیاز پوست را تامین کنید. زیرا سرم‌ها باعث می‌شوند تا افزایش تولید کلاژن و الاستین در پوست اتفاق بیفتد و در نهایت آن را تقویت می‌کنند. کرم‌های مرطوب کننده نیز، پوست را تغذیه کرده و به آن رطوبت لازم را هدیه می‌دهند.

بیشتر بخوانید: روش های آبرسانی پوست

محافظت پوست در برابر اشعه ‌های مضر آفتاب

در آخرین مرحله ضدآفتاب‌ها به کمک شما می‌آیند تا از پوستتان در برابر اشعه‌های مضر آفتاب محافظت کنند. نکته مهم در هنگام انتخاب و خرید ضدآفتاب، پوشش‌دهی آن هم در مقابل آفتاب‌سوختگی، تورم و قرمزی است و هم باید از پوست شما در مقابل اشعه‌های فرابنفش برای جلوگیری از ابتلا به سرطان‌های پوست، محافظت کنند. پس باید علاوه بر میزان SPF، باید توجه کنید که UVA و UVB هم باشد. هنگام استفاده هم باید حد اقل ۳۰ دقیقه قبل از خروج از منزل، به میزان کافی از محصول را که معمولا به اندازه یک انگشت اشاره و یک انگشت میانی از ضدآفتاب است، برای صورت و گردن خود، استفاده کنید.

مهمترین نکته در روتین مخصوص روزانه این است که محصولات مناسب برای نوعِ پوستتان را انتخاب کنید و هرگز از محصولات با مواد شیمیایی که احتمال آسیب‌رساندن به پوستتان وجود دارد، استفاده نکنید. همچنین لازم است که به مواد موجود در محصولات توجه کنید و حواستان باشد محصولاتی را که باعث بروز حساسیت در شما می‌شود، استفاده نکنید.

بیشتر بخوانید: ضد آفتاب مناسب پوست

مراحل روتین پوست شبانه

روتین پوست شب نیز همانند مراقبت روزانه پوست شامل ۴ مرحله اصلی است و بهتر است شب قبل از خواب انجام دهید این مراحل عبارت‌اند از: تمیز کردن، تقویت کردن، ترمیم کردن و مرطوب کردن پوست که در ادامه تمام مراحل را توضیح می‌دهیم.

تمیز کردن پوست

همانند روتین پوست روز، در این مرحله نیز از شوینده استفاده می‌شود تا پوست را از آلودگی‌ها، چربی و آرایش پاک کند و کمک کند تا سطح پوست بدون کوچکترین ذره از هرگونه آلودگی شود.

تقویت کردن پوست

در دومین مرحله از مراقبت شبانه پوست، باید از سرم‌ها و کرم‌های تقویت کننده استفاده شود تا پوست، مواد غذایی و رطوبت مورد نیازش را دریافت کند. از این رو می‌توان به سراغ سرم‌های تقویت کننده رفت تا با کمک آن‌ها به افزایش تولید کلاژن و الاستین در پوست کمک کرده و پوست را تقویت کنید. در این میان، استفاده از کرم‌های تقویت کننده نیز کمک بزرگی برای پوست هستند تا رطوبت کافی آن تامین شود و در نهایت، حفظ جوانی و شادابی پوست را به ارمغان آورد.

ترمیم کردن پوست

در سومین مرحله، به سراغ استفاده از محصولات ترمیم کننده مانند ماسک‌ها، سرم‌های ترمیم کننده و لوسیون‌های ترمیم کننده می‌رویم. این محصولات کمک می‎کنند تا پوست شما از مضرات آفتاب، آلودگی، خشکی و سایر عوامل آسیب‌رسان دیگر، در امان بماند. ضمن اینکه ماسک‌ها و سرم‌های ترمیم کننده به پوست کمک می‌کنند تا ظاهری جوان و تازه داشته باشد.

بیشتر بخوانید: درمان جای زخم

مرطوب کردن پوست

در مرحله نهایی، پوست با استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده، تغذیه و مرطوب می‌شود. کرم‌های مرطوب کننده کمک می‌کنند تا لایه‌های عمقی پوست به خوبی رطوبت لازم را دریافت کنند و پوستتان بسیار نرم و لطیف شود.  

تفاوت روتین پوست برای انواع پوست

هر نوع پوست، نیازهای خاص خودش را دارد و برای آنکه بهترین نتیجه را دریافت کنید، باید روتین مناسب با همان نوع پوست را انتخاب کنید. به طور کلی، روتین پوست باید بر اساس نوع پوست فرد و مشکلات موجود در آن تنظیم شود. از این رو برایتان در زیر تفاوت روتین مراقبتی را برای انواع پوست به طور خلاصه توضیح داده‌ایم:

  • پوست چرب: پوست چرب نیاز به تمیز کردن عمیق دارد، از این رو استفاده از شوینده‌های حاوی سالیسیلیک اسید و رزین موثر است. همچنین، استفاده از محصولات تنظیم کننده تولید چربی مانند سرم‌ها و کرم‌های ضد جوش، می‌تواند به کاهش تولید چربی و کنترل جوش‌های آکنه‌ای کمک کند.
  • پوست خشک: پوست خشک نیاز به مرطوب کننده‌های غنی و نرم کننده دارد. استفاده از کرم‌ها با روغن‌های طبیعی مانند روغن بادام، روغن کرچک و شی باتر، می‌تواند به پوست کمک کند تا رطوبت لازم را دریافت کند.
  • پوست حساس: پوست حساس نیز به محصولات خنثی و بدون عطر نیاز دارد. استفاده از محصولاتی با مواد آرام‌بخش مانند آلوئه‌ورا و چای سبز، می‌تواند به پوست کمک کند تا آرامش بگیرد و از آلودگی و التهاب جلوگیری کند.
  • پوست مختلط: پوست مختلط نیز نیازمند مراقبت ویژه است؛ زیرا ترکیبی از پوست چرب و خشک است. استفاده از محصولات مناسب برای هر منطقه از صورت، می‌تواند به پوست کمک کند تا تعادل رطوبتی و چربی در سطح آن حفظ شود.
  • پوست بالغ: پوست بالغ به محصولات ضد پیری نیاز دارد که حاوی عناصری مانند رتینول، ویتامین C و E و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند تا مانع از چین‌وچروک شود.

روتین پوست معمولی

روتین پوست معمولی شامل چهار مرحله اصلی زیر است که در ادامه توضیح داده‌ایم:

  1. استفاده از محصولات شوینده برای پاک کردن پوست از آلودگی‌ها، چربی، آرایش و ذرات آلودگی؛
  2. استفاده از سرم‌ها و کرم‌های تقویت کننده برای تولید کلاژن و الاستین برای تغذیه، تقویت و رطوبت‌رسانی پوست؛
  3. استفاده از محصولات ترمیم کننده مانند ماسک‌ها، سرم‌های ترمیم کننده و لوسیون‌های ترمیم کننده برای ترمیم و جلوگیری از صدمات ناشی از آفتاب، آلودگی، خشکی و سایر عوامل آسیب‌رسان؛
  4. استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده برای تغذیه و رطوبت‌رسانی پوست؛

روتین پوست چرب

رعایت یک روتین پوست چرب مناسب، می‌تواند به کنترل درخشش چربی و جلوگیری از شکل‌گیری جوش‌های آکنه‌ای کمک کند.

  1. استفاده از شوینده‌های حاوی سالیسیلیک اسید و رزین برای تمیزی عمقی پوست؛
  2. استفاده از محصولات تنظیم کننده تولید چربی مانند سرم‌ها و کرم‌های ضد جوش، برای کاهش تولید چربی و کنترل جوش‌های آکنه‌ای؛
  3. استفاده از مرطوب کننده‌های غیر چرب و غیر الکلی؛
  4. استفاده از محصولات ضد آفتاب استفاده شود برای جلوگیری از آسیب نور خورشید به پوست؛

بیشتر بخوانید: کاهش چربی پوست

روتین پوست خشک

پوست خشک به مرطوبیت کافی نیاز دارد و رعایت یک روتین پوستی مناسب می‌تواند به آن کمک کند.

  1. استفاده از شوینده‌های نرم‌کننده و بدون صابون برای تمیزی پوست از آلودگی‌ها؛
  2. استفاده از محصولات با روغن‌های طبیعی مانند روغن بادام، روغن کرچک و شی باتر، گلیسرین و مرطوب‌کننده حاوی هیالورونیک اسید برای دریافت رطوبت کافی؛
  3. استفاده از آبرسان‌ها و مرطوب‌ کننده‌های غنی و نرم‌کننده برای نرمی و لطافت پوست؛
  4. استفاده از محصولا ضدآفتاب برای جلوگیری از آسیب خورشید؛

بهتر است از محصولاتی با فرمولاسیون‌ مرطوب کننده و غنی به جای فیلترهای ضد آفتاب با الکل استفاده شود، چرا که الکل می‌تواند پوست را خشک‌تر کرده و همانند تحریک کننده برای پوست خشک عمل کند.

روتین پوست مختلط

پوست مختلط ترکیبی از دو نوع پوست چرب و خشک است. بنابراین اغلب روتین پوست مختلط برای هر نوع پوست، منطبق و شامل مراحل زیر است:

  1. استفاده از شوینده‌های خنثی و ملایم و حاوی سالیسیلیک اسید، رزین و بنزویل پراکسید برای تمیزی پوست و کاهش جوش‌های آکنه‌ای؛
  2. استفاده از تونر برای حذف چربی‌های اضافی و تنظیم رطوبت پوست؛
  3. استفاده از محصولاتی مانند سرم‌ها و کرم‌های ضد جوش که حاوی عناصر مانند سالیسیلیک اسید، رتینول و پروکسید بنزویل برای جلوگیری از ایجاد جوش‌های آکنه‌ای؛
  4. استفاده از کرم‌های مخصوص پوست مختلط برای حفظ رطوبت و جلوگیری از خشکی پوست؛
  5. استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده و محصولات حاوی عناصر نرم‌کننده مانند گلیسیرین برای مراقبت از قسمت‌های خشک پوست؛
  6. استفاده از محصولات ضد آفتاب مناسبِ پوست مختلط، برای محافظت از اشعه‌های UV و ایجاد جوش‌های آکنه‌ای؛

کلام آخر

مهمترین نکته در روتین پوستی، انتخاب محصولات مناسب و مخصوص نوعِ پوستتان است.  ضمن اینکه هرگز از محصولاتی که در تولید آن‌ها از مواد شیمیایی و احتمالاً آسیب‌رسان استفاده شده است، برای مراقبت از پوست خود کمک نگیرید.

همچنین، در صورت داشتن مشکلات خاصی مانند جای جوش، پف، لک، چین‌وچروک، جوش‌های زیاد، منافذ باز و… ، بهتر است به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید تا محصولات مراقبتی مانند کرم‌ها و سرم‌های مناسب را با توجه به نوعِ پوستتان تجویز کند تا در روتین مراقبتی خود، از آن‌ها استفاده کنید.

علاوه بر این، مهم است که روزانه به مقدار کافی آب بنوشید، خواب کافی داشته باشید، از مصرف مواد غذایی سالم و پرخاصیت استفاده و از مواد مضر مانند تنباکو و الکل خودداری کنید.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید