جای جوش یکی از آزاردهندهترین و شایعترین عارضههای پوستی است که بهصورت فرورفتگی، لکههای تیره، التهاب، زخم و برآمدگی مشاهده میشود و تاثیر زیادی در کاهش اعتمادبهنفس افراد دارد. حدود ۸۰ درصد از افراد بین ۱۱ تا ۳۰ سال با این نوع عارضههای پوستی دست و پنجه نرم میکنند.
پزشکان متخصص پوست برای درمان جای جوش ابتدا باید نوع و علت به وجودآمدن آن را شناسایی کنند. هدف ما از نگارش این مطلب توضیح معرفی ۱۷ روش از بین بردن جای جوش است. هیچ درمان واحدی برای همه افراد بهترین روش نیست. بسته به نوع پوست و شدت عارضه یک یا ترکیبی از روشها ممکن است ظاهر پوست را بهبود ببخشد. لطفا در این مقاله از صندلی همراه ما باشید.
علت به وجود آمدن جای جوش
اصلیترین دلیل بهوجود آمدن و ماندن جای جوش روی پوست، ترشح چربی و مسدودشدن منافذ پوستی است. سایر دلایل ایجاد آن روی پوست عبارتاند از:
- ترشح بیشازحد چربی توسط غدد زیرپوستی و انسداد منافذ پوستی در اثر این اتفاق؛
- ایجاد التهابهای پوستی در اثر باکتریها، قارچها و ویروسها؛
- آلودگی شدید هوا؛
- استفاده از لوازم آرایشی بیکیفیت و نامرغوب؛
- تماس پوست با مواد شیمیایی؛
- تغذیه ناسالم؛
- مصرف آجیل، تنقلات، شیرینی، گرمیجات و غذاهای خیلی چرب؛
- قرارگرفتن در معرض تابش نور آفتاب؛
- دستکاری کردن جوشها؛
- شستشوی نادرست پوست؛
- عدم توجه به میزان PH شوینده پوست در زمان خرید؛
- شستشوی زیاد پوست؛
بیشتر بخوانید: درمان جوش
انواع جای جوش
باتوجه به این که جوشها انواع مختلفی دارند؛ نوع اسکار به جای مانده از آنها نیز با هم متفاوت است. اگر تمایل دارید نوع اسکاری که روی صورتتان مشاهده میکنید را بشناسید، به ادامه این بخش از مقاله توجه داشته باشید. در تقسیم بندی کلی انواع اسکار به دو گروه زیر تقسیم میشود:
- اسکار فرورفته یا آتروفیک: در این نوع، بافت پوست تحلیل رفته و محل ایجاد جوش حالتی فرورفته و گود دارد.
- اسکار برآمده یا هایپرتروفیک: در این نوع، به حجم بافت پوست اضافه شده و محل ایجاد جوش به حالت برآمده دیده میشود.
در یک تقسیمبندی دیگر انواع اسکار با توجه به نوع جوش به چند دسته دیگر تقسیمبندی میشوند که عبارتاند از: اسکار Ice pick یا قندیلی، اسکار boxcar یا مربعی، اسکار rolling یا چرخشی، اسکار کلوئیدی یا گوشتی، اسکار جوش تحریکی، اسکار جوش کیستیک، اسکار جوش سر سیاه، اسکار جوش سر سرخ، اسکار جوش سر سفید. این اسکارها که به صورت لکههای تیره هایپرپیگمنتیشن هستند به رنگهای سیاه، قهوهای، بنفش، قرمز و صورتی دیده میشوند.
روتین درمان جای جوش
استفاده از یک روتین پوستی مناسب برای مراقبت از پوستهای چرب و حساس میتواند به درمان و از بین رفت اثرات به جا مانده از جوشها کمک کند. انجام روتین پوستی بهصورت مرحله به مرحله تاثیر بسیار زیادی در بهبود این عارضه بهویژه در پوستهای چرب دارد. در ادامه با مراحل روتین درمان این عارضه آشنا خواهید شد.
روغن تراپی
یکی از روشهای روتین پوستی که در رفع جای جوش تاثیر بسزایی دارد، روغنتراپی است. برای این امر، پوستهای حساس و جوشدار از روغنهایی مانند روغن هسته انار و رزهیپ استفاده میشود. ترکیبات این روغنهای طبیعی سرشار از آنتیاکسیدان و ویتامین C است؛ به همین دلیل روغنتراپی با لایه برداری پوست به شفافشدن پوست کمک زیادی میکنند.
آبرسانی مداوم پوست
در روتین درمان اسکار جوش، برای آبرسانی مداوم پوست اهمیت زیادی قائل باشید. زیرا تاثیر زیادی در کاهش اثرات به جا مانده از انواع جوش دارد. اگر در پوست رطوبت کافی وجود نداشته باشد، با ترشح چربی سعی میکند که کمبود رطوبت را جبران کند. در نتیجه تعداد جوشها افزایش مییابد و اسکار آنها بیشتر میشود. استفاده روزانه از یک تونر یا کرم آبرسان یک روش از بین بردن جای جوش به شمار میرود.
بیشتر بخوانید: فرق تونر با تونیک صورت
تغذیه مناسب
برای کاهش جوشها و اثرات به جای مانده از آنها از یک تغذیه مناسب استفاده کنید. در برنامه غذایی خود انواع میوه و سبریجات را بگنجانید. علاوه بر این مواردی مانند نکشیدن سیگار، خواب کافی، دوری از استرس، کم کردن مصرف لوازم آرایشی را نیز رعایت کنید.
شستشوی روزانه
پوستهای جوشدار روزانه باید دوبار با یک شوینده مناسب شستشو داده شوند. برای انتخاب شوینده از پزشک متخصص پوست کمک بگیرید. هرگز پوست جوشدار را با استفاده از آب گرم نشویید و بعد از شستشو آن را به آرامی خشک کنید.
بیشتر بخوانید: معرفی روش های آبرسانی پوست
درمان های خانگی جای جوش
افرادی که به استفاده از درمانهای کلینیکی و داروهای شیمیایی علاقهای ندارند؛ برای از بین بردن اسکار میتوانند از درمانهای خانگی کمک بگیرند. درمانهای خانگی اسکار جوش عبارتاند از:
عسل برای درمان جای جوش
عسل یک ماده طبیعی است که خواص ضدالتهابی و ضدباکتریایی آن تاثیر زیادی در بهبود و درمان خانگی اسکار جوش دارد.
آبلیمو برای درمان جای جوش
استفاده از آبلیمو به عنوان یک ماده لایهبردار و سفیدکننده طبیعی با از بین بردن سلولهای مرده پوست، به کمرنگ شدن لکههای باقیمانده از جوشها کمک میکند.
آلوئهورا برای درمان جای جوش
آلوئهورا گیاهی است که به عنوان درمان خانگی، جای جوشهای سطحی را کمرنگ میکند و تاثیر زیادی در کاهش التهاب جوش دارد. البته برای از بین بردن اسکار جوشهای فرورفته و عمیق باید از درمانهای تخصصی استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: طرز استفاده از آلوئه ورا
روغن درخت چای برای از بین بردن جای جوش
روغن درخت چای در ضدعفونی کردن جوشها و کاهش التهاب آنها تاثیر زیادی دارد. با مالیدن روزانه روغن چای به اسکار باقیمانده از این عارضه، میتوان آنها را کمرنگ کرد.
درمان های پزشکی جای جوش
برای از بین بردن سریع اثرات به جای مانده از جوشها بهترین راهکار استفاده از درمانهای پزشکی است. پزشک متخصص پوست با بررسی پوست افراد و تشخیص نوع جوش آنها، یکی از روشهای زیر را برای درمان این عارضه آنها به کار میبرد:
پانچ گرافتینگ
یکی از پرطرفدارترین روشهای برطرف کردن فرورفتگیهای ناشی از جوشهای بزرگ و عمیق پوست روش پانچ گرافتینگ است. در این روش، پزشک ابتدا اسکار جوش را از روی پوست جدامیکند و سپس زخم را با گرافتهای پوستی برداشته شده از پشت گوش پر میکند و پیوند میزند. بعد از ترمیم، دیگر اثری از فرورفتگیهای جوش روی پوست باقی نمیماند.
برش پانچی
یکی دیگر از درمانهای پزشکی متدوال، برش پانجی نام دارد. پزشکان متخصص پوست در این روش با ابزاری مانند قالب، اسکار جوش را برش میدهد و سپس پوست آن ناحیه را با تکنیکهای خاص یا چسب بافتی بههم متصل میکند. بعد از ترمیم زخم آثار جوش به طور کامل از بین میرود.
بیشتر بخوانید: درمان جای زخم
درما فیلر یا تزریق ژل به صورت تزریق استروئید پی آر پی
یکی از رایجترین و جدیدترین روشهای پزشکی برای درمان آثار جوش روی پوست، روش درمانی فیلر یا تزریق ژل به صورت تزریق استروئید پی آر پی است. در این روش پلاسمای غنی شده یا PRP به سطح پوست تزریق میشود. با افزایش سطح کلاژنسازی در پوست، به تدریج جای جوشها از بین میرود.
میکرونیدیلینگ
میکرونیدیلینگ یکی از محبوبترین روشهای درمانی برای برطرف کردن اسکار جوش است. نحوه از بین بردن جای جوش در این روش غیرتهاجمی به این صورت است که موادی مانند اسیدهای چرب، انواع ویتامین، مواد ضدالتهاب و آنتیاکسیدان از طریق یک دستگاه کوچک به سطح پوست تزریق میشود و سطح کلاژنسازی را افزایش میدهد. در این روش، همزمان با ترمیم پوست جای اسکار جوش نیز کمرنگ شده و از بین میرود.
درمان جای جوش با لیزر
با توجه به نوع جای جوش پزشک ممکن است از انواع روشهای لیزردرمانی برای برطرف کردن این مشکل استفاده کنند. لیزر تخریبی، لیزر فرکشنال، لیزر پالسی IPL، لیزر PDL، لیزر Smoothbeam و لیزر اربیوم گزینههای بسیار مناسبی برای یکدست کردن سطح پوست و محو کردن اسکار جوش هستند.
انواع روش های لایه برداری و جوانسازی پوست برای درمان جای جوش
پزشکان برای بسیاری از افرادی که با مشکلاتی از این قبیل درگیر هستند، انواع روشهای لایهبرداری و جوانسازی پوست شامل روش میکردرم آبریژن، لایهبرداری با دستگاه هیدرودرم، لایهبرداری با لیزر، لایهبرداری با میکرونیدلینگ و لایهبرداری با دستگاه فیس آپ را پیشنهاد میکنند. این روشها علاوه بر رفع اسکار جوش، در کاهش چین و چروک و افزایش شادابی پوست هم تاثیر دارند.
درمان جای جوش با طب سوزنی
یکی از روشهای درمانی که به هیچ گونه بیهوشی و جراحی نیاز ندارد و باعث بهبود جای جوش میشود، طب سوزنی است. این نوع درمان پزشکی در جوانسازی پوست، از بین بردن کک و مک، شفاف شدن پوست، لیفتینگ صورت، رفع تیرگی دور چشم و غیره نیز کاربرد دارد.
بیشتر بخوانید: روش های خانگی شفاف کردن پوست صورت
جلوگیری از ایجاد جای جوش
با استفاده از راهکارهای زیر میتوان از ایجاد جای جوش جلوگیری کرد:
- دستکاری نکردن جوشها؛
- فشار ندادن جوشهای چرکی؛
- قرار نگرفتن در مقابل آفتاب؛
- مصرف آب و مایعات به میزان کافی؛
- مصرف میوه و سبزیجات؛
- استفاده از برنامه غذایی سالم؛
- شستشوی صورت با یک شوینده مناسب؛
- استفاده از مواد آرایشی باکیفیت و استاندارد؛
- کاهش مصرف قند، شکر، نشاسته، برنج و شیرینیجات؛
جمعبندی
در این مقاله از صندلی در مورد دلایل به وجود آمدن اسکار جوش، انواع اسکار جوش و بهترین روشهای از بین بردن این عارضه را که شامل روتین روزانه پوستی، درمانهای خانگی و درمانهای پزشکی است، معرفی کردیم. با رعایت نکات ارائه شده شده در این مقاله هم میتوانید اسکار ناشی از جوشهای خود را درمان کنید و هم میتوانید از ایجاد آنها جلوگیری کنید. لطفا اگر تجربهای در این مورد دارید، آن را با ما به اشتراک بگذارید.