انسانها در طول تاریخ همیشه تلاش کردهاند، اکسیر جاودانگی را بیابند تا از این طریق فرآیند پیری و مرگ را متوقف کنند. هرچند هیچگاه موفق نشدند، ولی خوشبختانه امروزه با روشهای مختلف میتوان آثار جانبی پیری را کاهش داد. یکی از این روشها جوانسازی پوست صورت است. جوانسازی پوست به حیات و شادابی مجدد پوست صورت کمک میکند. در این مقاله از سایت صندلی با روش های رایج جوانسازی پوست صورت آشنا میشویم.
جوانسازی پوست چیست؟
با بالارفتن سن لایههای پوست و اجزای آن مثل پروتئینهای الاستین و کلاژن دچار تخریب میشوند. این اتفاق به تدریج باعث بروز چین و چروک، کاهش حجم، از دستدادن خاصیت کشسانی و تغییر در لایههای پوست میشود. جوانسازی پوست شامل درمانهای مختلفی است که هدف آن احیای پوست و درمان هرگونه آسیب است. جوانسازی پوست را میتوان از طریق درمانهای مختلفی انجام داد. هدف همه این درمانها بازسازی سلولی، داشتن پوستی سالم و بازیابی درخشش طبیعی پوست است.
بیشتر بخوانید: ویژگی های پوست سالم
جوانسازی پوست به چه افرادی توصیه می شود؟
استفاده از روش های جوانسازی پوست صورت تنها زمانی که واقعا به نیاز دارید، توصیه میشود. برای مثال در تعداد کمی از مردم علائم پیری از اوایل دهه ۳۰ سالگی نمایان میشود. این افراد میتوانند از این روشها استفاده کنند. اما معمولا تا قبل از ۳۰ سالگی جوانسازی پوست توصیه نمیشود. همچنین افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مستعد ابتلا به زخم هستند، تبخال دارند، باردار هستند یا در دوران شیردهی هستند، بهتر است ابتدا با پزشک مشورت کنند.
انواع روش جوانسازی پوست
روشهای جوانسازی پوست به طور کلی به دو دسته روشهای تهاجمی و غیرتهاجمی تقسیم میشوند که در ادامه با آنها آشنا میشویم:
جوانسازی پوست با روش های تهاجمی
یکی از راههای جوانسازی پوست صورت، استفاده از روشهای تهاجمی مثل جراحی لیفت صورت است. این نوع درمانها دوره نقاهت طولانی، نیاز به بستریشدن در بیمارستان و هزینههای زیادی دارند. البته نتایج آنها نسبت به سایر درمانها ملموستر، ماندگارتر و غیرقابل انکار است.
روش های غیر تهاجمی جوانسازی پوست
امروزه مجموعهای از روشهای غیرتهاجمی نیز برای جوانسازی پوست وجود دارد. تکنیکهای غیرتهاجمی دوره نقاهت بسیار کوتاهتری دارند و زمان هر جلسه درمان حدود ۳۰ الی ۶۰ دقیقه است. البته ممکن است برای دستیابی به نتایج مطلوب چندین جلسه مراجعه به پزشک نیاز باشد. نتایج درمانی این روشها بین شش ماه تا یک سال باقی میمانند و پس از آن میتوانید مجددا آن را تکرار کنید.
بیشتر بخوانید: روش های آبرسانی پوست
روش های خانگی برای جوانسازی پوست صورت
روشهای خانگی جوانسازی پوست میتوانند پوست را جوان نگه داشته و عیوب جزئی را برطرف کنند و از نظر اقتصادی نیز کاملا به صرفه هستند. برخی از این روشها عبارتند از:
جوانسازی صورت با استفاده از ماسک
ماسکهای صورت جوانکننده پوست با استفاده از موادی ساخته میشوند که خاصیت ضدپیری دارند و به تولید کلاژن کمک میکنند. برای مثال ماسک صورت سفیده تخم مرغ برای سفتکردن پوست و حذف سلولهای مرده پوست و ماسک صورت چای سبز و عسل برای افزایش آنتی اکسیدان استفاده میشوند.
طب سنتی
برای جوانسازی پوست در طب سنتی از ترکیبات طبیعی برای افزایش شادابی و طراوت پوست استفاده میشود. برخی از افراد معتقدند این ترکیبات برای پوست مفید و مغذی هستند. برخی از این مواد مغذی شامل آلوئه ورا، بابونه، چای سبز، اسکراب قهوه، گل رز، سبزیجات و میوهها، روغن آرگان، آووکادو و نارگیل است.
کرمها و سرمهای جوانکننده پوست
کرمها و سرمهای جوانکننده پوست حاوی مواد فعالی هستند که معمولاً در محصولات ضدپیری یافت میشوند. ویتامین c، ویتامین Eو چای سبز از جمله موادی است که معمولا در اینگونه محصولات یافت میشوند. همچنین بسیاری از این محصولات حاوی ترکیباتی مانند اسید هیالورونیک و رتینول هستند که به حجیمشدن پوست و کاهش خطوط ریز و چین و چروک کمک میکنند. اثربخشی این روش به نوع پوست، مواد فعال و غلظت آن مواد بستگی دارد.
بیشتر بخوانید: برترین سرم های پوستی بعد از سی سالگی
روش های کلینیکی برای جوانسازی پوست
به غیر از روشهای جراحی و درمانهای خانگی نوع دیگری از روشهای درمانی وجود دارد که در کلینیکهای زیبایی انجام میشود. این روشها به عنوان روشهای کم تهاجم شناخته میشود. برخی از روشهای کلینیکی جوانسازی پوست عبارتند از:
هایفوتراپی برای جوانسازی صورت
در درمان هایفوتراپی از امواج فراصوت یا اولتراسوند به صورت متمرکز و با شدت بالا استفاده میشود. در این روش امواج اولتراسوند بر لایههای خاصی از پوست انرژی وارد میکنند. این انرژی باعث تولید کلاژن بیشتر و درنهایت سفتشدن پوست و کاهش چین و چروک میشود. این روش غیرتهاجمی است و برای افرادی که قصد دارند روند پیری خود را به تاخیر بیندازند یا از شلشدگی خفیف تا متوسط رنج میبرند، مناسب است.
کربوکسی تراپی و جوانسازی پوست
روش کربوکسی تراپی جزو روشهایی است که با استفاده از تزریق انجام میشود. در این روش گاز Co۲ زیر پوست تزریق میشود زیرا واکنش طبیعی بدن به افزایش Co۲ در یک اندام افزایش جریان خون است. به همین ترتیب با افزایش خون رسانی، سلولهای جدید تولید میشوند و پوست جوانتر میشود. کربوکسی تراپی روشی کم تهاجمی است و برای افراد دارای چین و چروک، تیرگی و خصوط دور چشم و افراد مبتلا به شلی و افتادگی پوست، مناسب است.
مزوتراپی
مزوتراپی نیز یکی دیگر از روشهای جوانسازی پوست صورت با استفاده از تزریق است. در این روش با استفاده از سوزنهای بسیار ظریفی مواد فعال بیولوژیکی مثل انواع مواد معدنی، آنزیمهای مختلف، ویتامینها، فاکتورهای رشد و داروهای هورمونی به داخل پوست تزریق میشوند. این مواد میتوانند به بهبود طراوت و شادابی پوست کمک کنند. همه افراد بالای ۱۸ سال میتوانند از مزوتراپی استفاده کنند، اما هرچند این روش غیرتهاجمی است مناسب افراد مبتلا به آلرژیهای شدید، دیابت، سرطان، کم خونی، بیماریهای قلبی، سکته مغزی، و زنان باردار نیست.
میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ، یکی از بهترین روش های جوانسازی پوست صورت است. در این روش از فرآیند ترمیم طبیعی پوست استفاده میشود و از ابزاری حاوی دهها سوزن بسیار ظریف و کوتاه استفاده میشود. این سوزنها آسیبهای میکروسکوپی در پوست ایجاد کرده و واکنشهای طبیعی پوست برای ترمیم را فعال میکنند. درنهایت پوست کلاژن و الاستین جدید تولید و سلولهای خود را بازسازی میکند. این روش کم تهاجم است و برای کاهش عیوب پوست، خطوط ریز و چین و چروک، درمان آکنه یا اسکار جراحی و لکههای ناشی از افزایش سن مناسب است.
میکرودرم ابریژن برای جوانسازی پوست
یکی از جدیدترین روش های جوانسازی پوست میکرودرم ابریژن است که برای لایهبرداری ملایم پوست استفاده میشود. در این روش با استفاده از اپلیکاتوری که سطحی ساینده دارد، بالاترین لایه پوست برداشته میشود. این لایه خارجی حاوی سلولهای مرده و آلودگیهای محیطی است. در نتیجه با حذف این لایه، پوست شما با طراوت، روشنتر و صافتر شده و رنگ آن هم یکدست میشود. میکرودرم ابریژن برای افرادی که از چین و چروک و خطوط ریز صورت خود رنج میبرند، بسیار مناسب است و آنها را به حداقل میرساند. میکرودرم ابریژن روشی بدون تهاجم است و عوارض جانبی بسیار کمی دارد.
استفاده از آر اف فرکشنال برای جوانسازی
آراف فرکشنال یکی از انواع لیزر است که با فرکانسهای رادیویی به سطوح عمیق پوست میرسد و با افزایش گرما تولید کلاژن را تحریک میکند. سپس از این طریق به بازسازی و جوانسازی پوست کمک میکند. این روش درمان کمتهاجمی است و دوره نقاهت کوتاهی دارد. آراف فرکشنال مناسب افراد بین ۳۰ تا ۵۵ است اما برای مبتلایان به مشکلات قلبی، دیابت، بیماریهای خودایمنی، فشار خون مناسب نیست. همچنین به دلیل استفاده از امواج الکترومغناطیس انجام این روش برای خانمهای باردار و شیرده توصیه نمیشود.
تزریق فیلر برای جوانسازی پوست
فیلرهای پوستی مثل اسید هیالورونیک به بازگرداندن حجم و پرشدن صورت کمک می کنند. آنها همچنین میتوانند به خلاص شدن از شر خطوط صورت کمک کنند. این روش درمانی میتواند بدون نیاز به جراحی زیبایی به تاخیر علائم پیری کمک کند. اثر درمان موقتی است و برای نتایج بهینه، تزریق باید به صورت دورهای تکرار شود. این روش کم تهاجمی است و عوارض جانبی محدودی مثل کبودی، حساسیت یا تورم تجربه را خواهید کرد.
بیشتر بخوانید: فیلر لب
ماسک های LED
ماسکهای LED صورت از نوعی طول موج خاص بدون اشعه ایکس برای کاهش چین و چروک و جوانسازی پوست استفاده میکنند. این ماسکها رنگهای مختلفی دارند که هر رنگ برای درمان مشکل مشخصی کاربرد دارد. حالت نور قرمز یا صورتی برای درمان خطها و چین و چروک اطراف لب، چشم یا ابرو استفاده میشود زیرا باعث افزایش تولید کلاژن میشود. این یک درمان غیرتهاجمی است و برای افرادی که دچار چین و چروک یا آکنه هستند، مناسب است.
بیشتر بخوانید: علت چین و چروک دور چشم و لب
اندولیفت برای جوانسازی صورت
اندولیفت یکی از انواع روشهای لیزردرمانی کمتهاجمی است. اندولیفت به لیفتینگ و بالابردن اجزای صورت کمک میکند. از آنجایی که شلشدن و افتادگی پوست نتیجه تجمع چربی است، تمرکز اندولیفت بر ذوبکردن چربیهای اضافی زیر پوست است. دستگاه اندولیفت پرتوهای لیزری فروسرخ با طول موج ۱۴۷۰ نانومتر را به اعماق پوست میفرستد. سپس با سرعت زیادی چربیسوزی موضعی را تحریک میکند. این روش برای افرادی که دارای افتادگیهای کم تا متوسط در ناحیه صورت و گردن هستند، مناسب است.
جمع بندی
جوانسازی پوست راهی برای به تاخیرانداختن پیری و علائم آن است. جوانسازی با استفاده از روشهای مختلفی انجام میشود که هرکدام از آنها را در این مقاله معرفی کردیم. هرچند معمولا بیماران تمایل دارند از سریع ترین راه جوانسازی پوست استفاده کنند اما بهتر است با توجه به شرایط جسمانی خود و با مشورت پزشک روشی که برای شما مناسب است را انتخاب کنید و فقط سرعت بروز نتایج درمان را در نظر نگیرید.