مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
ماساژ
ماساژ درمانی

انواع ماساژ چیست و ماساژ درمانی چه فوایدی دارد؟

فهرست مطالب

 بسیاری از افراد فکر می‌کنند هدف از ماساژ فقط تجربه لذت و احساس آرامش موقت است؛ ولی برخلاف تصور آن‌ها این روش به‌عنوان یک روش درمان کم‌تهاجمی نیز شناخته می‌شود. در واقع این روش، شامل اعمال فشار ملایم یا شدید به عضلات و مفاصل بدن است که باهدف کاهش درد و مدیریت علائم بیماری‌های جسمی و روانی، توسط یک ماسور یا ماساژ تراپیست انجام می‌شود. کاهش استرس و اضطراب، بهبود خلق‌وخوی، رفع گرفتگی و دردهای مزمن عضلانی و رفع تورم و التهاب از جمله فواید ماساژ هستند.

 این روش درمانی شامل تکنیک‌های متعددی است و تکنیک مناسب هر بیمار باتوجه‌به شرایط و نیاز آن‌ها متفاوت است. برای آشنایی با انواع مختلف ماساژ و فواید آن‌ها این مقاله از سایت صندلی را حتماً مطالعه کنید.

ماساژ سوئدی

 ماساژ سوئدی رایج‌ترین شکل ماساژ درمانی در کشورهای غربی است. هدف این روش آرامش بیشتر، کاهش درد و تنش عضلانی و بهبود گردش خون در بدن است. اگر به دنبال تسکین کوتاه‌مدت کمردرد، گردن درد، درد شانه یا سردرد هستید، می‌توانید از این تکنیک استفاده کنید. همچنین این روش برای کاهش استرس و اضطراب، بهبود علائم افسردگی و کاهش فشارخون بالا مفید است. برای دریافت این نوع ماساژ، معمولاً ماساژورها از تکنیک‌های زیر استفاده می‌کنند:

  • مالش‌های طولانی با کف دست؛
  • فشاردادن یا ورزدادن بافت موردنظر؛
  • ایجاد اصطکاک با حرکات دایره‌ای سریع و پرفشار؛
  • ایجاد لرزش با استفاده از دست یا دستگاه‌های مخصوص؛
  • ضربه‌زدن با کف دست و انگشتان؛

ماساژ بافت عمیق

 در این روش، ماسور با استفاده از حرکات آهسته و اعمال فشار محکم و شدید تلاش می‌کند تنش را در لایه‌های عمیق عضله و بافت‌های همبند کاهش دهد تا درنهایت درد مزمن عضلات تسکین یابد. به‌صورت کلی هدف این تکنیک تسکین درد مزمن، ازبین‌بردن بافت اسکار و چسبندگی‌های عضلانی است؛ چسبندگی عضلانی در واقع نوارهایی از بافت عضلانی سفت و دردناک هستند.

 به این نکته توجه کنید که در ماساژ بافت عمیق، نسبت به نوعِ سوئدی فشار بیشتری اعمال می‌شود؛ ولی این تکنیک علاوه‌بر فشار بیشتر، فواید دیگری نیز به همراه دارد. همچنین اگر تمایل دارید فشار سبک تا متوسطی را تجربه کنید، ممکن است تکنیک بافت عمیق برای شما شدید و آزاردهنده باشد.

ماساژ ورزشی

 ماساژ ورزشی به مجموعه‌ای از تکنیک‌های مختلف گفته می‌شود که برای ورزشکاران و افرادی که دچار آسیب مکرر عضلانی شده‌اند، طراحی شده است. در این‌گونه افراد، معمولاً به دلیل استفاده مداوم از عضلات، صدمات متعددی رخ می‌دهد که باعث ایجاد درد و گرفتگی می‌شود؛ برای مثال اگر شغل شما مستلزم پیاده‌روی زیاد، ایستادن به مدت طولانی یا بلندکردن اجسام سنگین است، ممکن است در نواحی خاصی از بدن، دچار آسیب‌های مزمن شوید. در این شرایط برای بهبود علائم انجام این روش گزینه خوبی است.

 همچنین می‌توان در ورزشکاران برای جلوگیری از آسیب‌دیدن و افزایش سطح آمادگی بدن از این روش استفاده کرد. به‌صورت کلی افزایش انعطاف‌پذیری، بهبود عملکرد ورزشی، تسکین درد و کاهش تنش عضلانی از جمله فواید انجام این تکنیک ماساژ است.

بیشتر بخوانید: لیپوماتیک چیست؟

ماساژ شیاتسو

نوعی تکنیک باستانی است که ریشه آن به کشور ژاپن برمی‌گردد. مردم کشور ژاپن معتقدند انسداد جریان انرژی در بدن باعث ایجاد مشکلات و بیماری‌های مختلف می‌شود. به همین خاطر در این روش تلاش می‌کنند با استفاده از فشار نوک انگشتان این انسداد را از بین ببرند و جریان صحیح انرژی را در بدن برقرار کنند.

 البته معمولاً ماسورها علاوه بر نوک انگشتان از آرنج و حتی زانوی خود نیز استفاده می‌کنند. انجام این روش می‌تواند تاثیر مثبتی بر سیستم عصبی، سیستم گوارش، کیفیت خواب و خلق و خو شما داشته باشد و برای افرادی که می‌خواهند احساس آرامش داشته باشند یا درد و تنش کمتری احساس کنند، انتخاب مناسبی است.

ماساژ تایلندی

 ماساژ تایلندی، جزو تکنیک‌های فول بادی است که در آن با استفاده از کف دست و انگشتان فشار ملایمی به سرتاسر بدن اعمال می‌شود. همچنین در این تکنیک از یک سری حرکات شبیه به حرکات کششی یوگا استفاده می‌شود که به کاهش استرس و اضطراب و آرامش بیشتر شما کمک می‌کند. انجام این روش فواید زیادی به همراه دارد که برخی از آن‌ها شامل بهبود انعطاف‌پذیری و افزایش سطح انرژی بدن است.

ماساژ سنگ داغ

 در ماساژ سنگ داغ، ماسور به‌جای دست از سنگ‌های گرم استفاده می‌کند. این سنگ‌های گرم جزو سنگ‌های آتشفشانی هستند و برای کمک به بهبود جریان خون در بدن استفاده می‌شوند. سنگ‌ها معمولاً در امتداد ستون فقرات، پاها، صورت، کف دست‌ها و شکم قرار می‌گیرند. البته گاهی اوقات در انتهای جلسه از سنگ‌های سرد نیز استفاده می‌شود. این تکنیک برای افرادی که استرس، اضطراب، درد مزمن و تنش عضلانی دارند یا افرادی که می‌خواهند فقط استراحت کنند، انتخاب خوبی است.

ماساژ بارداری

این روش، معمولاً به مادران باردار در سه‌ماهه دوم یا سوم توصیه می‌شود. در این تکنیک، با استفاده از فشار ملایم دست کمر، باسن و پاها مالش داده می‌شوند. در طول جلسه، شما یا به پهلو دراز می‌کشید یا روی یک تخت مخصوص که دارای قسمت بریدگی شکم است، می‌خوابید.

 ماساژ بارداری می‌تواند به کاهش استرس و کنترل فشارخون مادر در دوران بارداری کمک کند. همچنین می‌تواند با افزایش انعطاف‌پذیری لگن مادر باعث کاهش دردهای زایمان شود. حتماً به این نکته توجه کنید که به دلیل وجود خطر سقط‌جنین این تکنیک را به مادران باردار در سه‌ماهه اول ارائه نمی‌شود و حتماً برای شروع آن با پزشک خود صحبت کنید.

ماساژ صندلی

 ماساژ صندلی، جزو تکنیک‌های سریع است که در زمان کوتاهی با تمرکز روی گردن، شانه‌ها و کمر انجام می‌شود. برای انجام این تکنیک، بیمار بر یک صندلی مخصوص می‌نشیند و سپس توسط ماسور فشار سبک و متوسطی بر اندام‌های موردنظر اعمال می‌شود. این روش برای کسانی که بیشتر ساعات روز را پشت میز می‌نشینند، مناسب است؛ زیرا می‌تواند به کاهش درد کمر، گردن و شانه ناشی از ساعات کار طولانی کمک کند.

ماساژ آزادسازی میوفاسیال

 درمان رهاسازی میوفاسیال یکی دیگر از تکنیک‌های ماساژ بدن است که بر رفع گرفتگی‌های بافت فاسیا تمرکز می‌کند؛ فاسیا، نوعی بافت پیوندی است که ماهیچه‌ها و عضله‌های بدن را در بر می‌گیرد. درمانگر شما، ناحیه‌ای را که دچار گرفتگی فاسیا شده است، با فشار ملایم مالش و کشش می‌دهد. این روش برای بهبود سندرم درد میوفاسیال، نارسایی وریدی یا سردرد مفید است.

ماساژ آروماتراپی

 بسیاری از افراد، معتقد هستند استشمام بوهای خوش طبیعی می‌تواند تأثیرات مثبتی بر جسم و روح افراد داشته باشد؛ ماساژ آروماتراپی نیز بر همین اساس طراحی شده است. در این تکنیک، در کنار اعمال فشار و مالش بافت‌های نرم بدن از روغن‌های گیاهی با رایحه‌های ملایم استفاده می‌شود. در واقع ماسور از اسانس و روغن‌های گیاهی روی دستان خود استفاده می‌کند تا پوست شما بتواند روغن‌ها را جذب کند و رایحه آن نیز در محیط پخش شود. انجام این روش برای تقویت خلق‌وخو، کاهش استرس و اضطراب و کاهش تنش عضلانی مفید است.

ماساژ نقاط ماشه ای

 نقاط ماشه‌ای به گره‌های کوچکی گفته می‌شود که در فیبرهای استخوانی عضلات تشکیل می‌شوند؛ این نقاط درد و گرفتگی عضلانی شدیدی ایجاد می‌کنند که به سایر قسمت‌های بدن نیز گسترش می‌یابد. در تکنیک ماساژ نقاط ماشه‌ای، ماسور ابتدا نقاط ماشه‌ای را پیدا می‌کند و سپس با اعمال فشار گرفتگی عضلانی در این نقاط را از بین می‌برد. درنهایت با رفع گرفتگی جریان صحیح خون برقرار می‌شود و هرگونه احساس درد و تنش از بین می‌رود.

بیشتر بخوانید: معجزه ی حمام شیر

ماساژ تخلیه لنفاوی

 سیستم لنفاوی سیستم تصفیه‌کننده بدن است، در واقع این سیستم مایعات اضافی و مواد زائد را از بافت‌های مختلف بدن جمع‌آوری می‌کند و سپس به سیستم خون‌رسانی انتقال می‌دهد تا از بدن خارج شود. به همین دلیل عملکرد صحیح آن برای سلامت جسمی بسیار مهم است؛ ولی گاهی اوقات به دلایل مختلف رگ‌های لنفاوی مسدود می‌شوند و بافت‌ها در اثر تجمع مایعات متورم می‌شوند. در این شرایط انجام ماساژ درناژ لنفاوی یا تخلیه لنف می‌تواند راه‌حل مناسبی باشد. این تکنیک، با اعمال فشار ملایم کمک می‌کند مایعات لنفاوی به‌درستی در بدن جریان داشته باشند.

چه کسانی نباید ماساژ بگیرند؟

افرادی که در هر یک از شرایط زیر هستند، بهتر است از انجام ماساژدرمانی خودداری کنند:

  • افرادی که تحت پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی هستند.
  • بیمارانی که دچار مسمومیت شدید الکلی هستند.
  • بیمارانی که به‌تازگی عمل جراحی انجام داده‌اند.
  • افرادی که در قسمتی از بدن خود دچار التهاب ناشی از جراحت هستند.

 همچنین افرادی که به هر یک از بیماری‌های زیر مبتلا هستند، کاندید مناسبی برای انجام ماساژ نیستند:

  • تب بالا؛
  • فشارخون بیش از حد بالا؛
  • بیماری‌های عفونی؛
  • بیماری‌های پوستی مانند تب‌خال؛
  • رگ‌های واریسی؛
  • فتق؛
  • سرطان پوست؛
  • نارسایی شدید کلیه؛

جمع‌بندی

 در این مقاله از صندلی تلاش کردیم شما را با انواع ماساژ آشنا کنیم. ابتدا دررابطه‌با فواید این روش در درمان بیماری‌های مختلف صحبت کردیم. سپس برخی از رایج‌ترین تکنیک‌های این روش را به شکل مختصر معرفی کردیم تا شما بتوانید تکنیک مناسب خود را به‌درستی انتخاب کنید. درنهایت نیز درباره افرادی با شرایط خاص که نمی‌توانند از این روش درمانی استفاده کنند، صحبت کردیم.

 آیا شما تابه‌حال ماساژدرمانی را امتحان کرده‌اید؟ به نظر شما کدام روش مفید و مؤثرتر است؟ نظرات و تجربیات خود را در قسمت دیدگاه‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید