مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه

شامپو خشک چیست؟ عوارض استفاده از آن

فهرست مطالب

شامپو خشک یا dry shampoo محصولی است که بدون خیس کردن و شستشوی موها کثیفی، چربی موها و چربی پوست سر را به میزان زیادی کاهش می‌دهد. این محصول علاوه‌ بر پاک‌سازی موها در حالت دادن و خوشبو کردن آن‌ها نیز کاربرد دارد و معمولا در بالای سر و نواحی که چربی به‌وضوح قابل مشاهده است، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این محصول برای شرایطی که امکان حمام‌کردن وجود ندارد، به ویژه هنگام مسافرت بهترین گزینه برای تمیزکردن موهاست. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره اینکه شامپو خشک چیست، چه مزایا و معایبی دارد و نحوه استفاده از آن به چه صورت است، تا انتهای این مقاله از صندلی با ما همراه باشید.

شامپو خشک چیست؟

همان‌طور که در مقدمه نیز اشاره کردیم، شامپوهای خشک محصولاتی بهداشتی هستند که از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به اسپری‌های مو دارند و ماده موثره موجود در آن‌ها برای اثربخشی و ازبین‌بردن چربی‌ها و آلودگی‌ها موجود در سطح مو و پوست سر نیازی به آبکشی ندارد؛ البته کارشناسان معتقدند که استفاده از این محصول هر چند وقت یک‌بار عالی است؛ اما هرگز نباید جایگزین شستشو و آبکشی موها با شامپوهای معمولی شود. استفاده مداوم از شامپوی خشک و عدم شستشوی موها در دراز مدت باعث می‌شود که پوست سر دچار شوره سر ، التهاب و خارش شود.

ترکیبات شامپو خشک

شرکت‌های تولیدکننده محصولات آرایشی و بهداشتی در ترکیبات شامپو خشک از مواد اولیه مختلفی استفاده می‌کنند. این مواد عبارت‌اند از:

پودر نشاسته ذرت یا نشاسته برنج

یکی از مواد به‌کاررفته در ترکیبات اسپری شامپو خشک پودر نشاسته ذرت یا پودر نشاسته برنج است‌. به چربی‌ها یا لیپیدهایی که از پوست سر ترشح می‌شوند، سبوم می‌گویند‌. عدم شستشوی موها به‌مدت چند روز باعث افزایش ترشح سبوم و در نهایت چرب‌شدن پوست سر می‌شود‌. پودر سفید رنگ نشاسته ذرت یا برنج با اتصال به زنجیره اسید چرب سبوم و از طریق نیروهای واندروالسی که یک نوع فعل وانفعالات الکتریکی ضعیف است، باعث تجزیه و ازبین‌بردن سبوم می‌شود‌.

کائولن

ماده دیگری که در ترکیبات شامپوهای خشک کاربرد دارد، کائولن یا خاک رس نرم است. سیلیکات‌های آلومینیومی موجود در کائولن با پوشاندن تارهای مو و جذب چربی‌های موجود در سطح آن، چربی مو را کاهش داده و باعث مات شدن تارهای مو می‌شود‌.

گاز مایع

شامپوهای خشک که به‌صورت اسپری تولید می‌شوند، در بین مردم نسبت به شامپوهای پودری محبوبیت بیشتری دارند. برای خارج شدن ترکیبات شامپو از داخل اسپری باید، یک ماده پیشرانه به نام گاز مایع را به ترکیبات آن اضافه می‌کنند. گاز مایع از ترکیب گازهای ایزوبوتان، پروپان و بوتان تولید شده است‌.

الکل دناتوره‌ شده

برای معلق کردن کائولین و پودر نشاسته ذرت در شامپو خشک، از ماده‌ای به نام الکل دناتوره شده یا الکل مایع استفاده می‌کنند. الکل مایع بدون اینکه که کائولین و نشاسته ذرت را در خود حل کند‌، این ذرات جامد را در داخل اسپری معلق می‌کند تا به راحتی از هنگام استفاده از آن خارج شوند و با ریشه مو و پوست سر برخورد داشته باشند‌‌. الکل مایع در اثر تماس با گرمای بدن بلافاصله تبخیر شده و اثر خنک‌کنندگی روی پوست سر ایجاد می‌کند. از فواید این ماده می‌توان به جلوگیری از خارش، تسکین و از بین بردن کثیفی پوست سر اشاره کرد.

دیگر محصولات مراقبتی مو

کاربرد شامپو خشک

از مهم‌ترین کاربردهای شامپو خشک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • این نوع شامپو در مواقع اضطراری که بیماران به توصیه پزشک نباید به حمام بروند، کاربرد زیادی دارد.
  • وقتی به مسافرت می‌روید و امکان استحمام برایتان وجود ندارد، می‌توانید برای جلوگیری از به‌ هم چسبیدن موها از این نوع شامپو استفاده کنید.
  • این محصول برای تمیز کردن موی افرادی که دچار سوختگی‌های پوستی وسیع و شکستگی شده‌اند، کاربرد دارد.
  • بیماران پوستی که تماس آب برای پوست آن‌ها ضرر دارد و نباید به حمام بروند، از شامپوهای خشک کمک می‌گیرند.
  • مدیران و کارمندانی که یک جلسه کاری فوری برایشان پیش آمده و فرصت کافی برای استحمام یا شستشوی موهای خود را ندارند، با این محصول به موهای خود حالت داده و آن‌ها را تمیز و خوشبو می‌کنند.
  • کوهنوردانی که قصد فتح قله‌های بلند را دارند و در طول مسیر کوهنوردی به حمام دسترسی ندارند، با استفاده از این محصول از کثیفی و چرب شدن بیش‌ از حد موهای خود جلوگیری می‌کنند‌.
  • در بسیاری از سالن‌های زیبایی و آرایشگاه‌های زنانه و مردانه، استفاده از شامپوهای خشک قبل از شینیون کردن و آرایش رواج پیدا کرده است.
  • ‌کسانی که بعد از انجام ورزش‌های سنگین در باشگاه فرصت استحمام ندارند، تعریق و چربی موهای خود را با شامپوی خشک برطرف می‌کنند.
  • به‌طور کلی شامپو خشک در هر جا که افراد به حمام دسترسی ندارند یا هر موقع از فرصت کافی برای استحمام برخوردار نیستند‌، کاربرد دارد.

مزایای شامپو خشک

مهم‌ترین مزایای استفاده از شامپو خشک شامل موارد زیر است:

صرفه‌جویی در زمان با پاکسازی فوری موها

یکی از مزایای مهم شامپوهای خشک این است که در عرض چند ثانیه قادرند چربی، کثیفی و تعریق موها را از بین ببرند، بدون اینکه به آب نیاز داشته باشند. استفاده از این محصول باعث می‌شود در مدت زمانی کوتاه ظاهر موهای خود را تمیز و چربی آن‌ها را کاهش دهید‌.

حالت دادن به موها و افزایش حجم تارهای مو

یکی دیگر از مزایای dry Shampoo حالت دادن به‌ موها و افزایش حجم تارهای مو است. بسیاری از افراد به جای استفاده از سشوار از این نوع شامپو برای حالت دادن به موهای خود کمک می‌گیرند. درواقع دیگر لازم نیست دقایقی را برای کشیدن سشوار هدر دهند؛ زیرا شامپوی خشک در چند ثانیه باعث حالت گرفتن موها می‌شود. البته طرز صحیح سشوار کشیدن مو در فرم گرفتن موها بسیار موثر است.

حفظ رطوبت موها و صاف نگه داشتن آن‌ها

افرادی که موهای خود را در سالن‌های زیبایی با استفاده از روش براشینگ مو صاف کرده‌اند، برای حفظ رطوبت و براشینگ موها  تا چند روز می‌توانند از شامپوهای خشک استفاده کنند؛ زیرا با حمام رفتن و شستشوی موها با آب و شامپوی معمولی صافی موها از بین می‌رود.

خوشبو کردن موها و از بین بردن بوی بد آن‌ها

شرکت‌های تولیدکننده شامپوهای خشک را با رایحه‌های دلپذیر تولید و وارد بازار می‌کنند. این محصولات علاوه بر مزایایی که ذکر کردیم، به‌عنوان خوشبوکننده مو نیز کاربرد دارد و بوی بد ناشی از تعریق و کثیفی موها را از بین می‌برد.

حفظ رنگ موها به مدت طولانی

ماندگاری رنگ موها به مدت طولانی برای بسیاری از خانم‌ها اهمیت زیادی دارد. یکی از مزایای استفاده از شامپوهای خشک این است که به حفظ و ماندگاری رنگ موها به مدت طولانی کمک زیادی می‌کند.

معایب شامپو خشک

هر محصولی در کنار مزایایی که دارد، ممکن است دارای معایبی نیز باشد. شامپوهای خشک نیز درصورت استفاده بیش از حد معایبی به همراه دارند. این معایب عبارت‌اند از:

  • احتمال بروز خشکی در موها به دلیل وجود الکل در ترکیبات این نوع شامپو
  • انسداد فولیکول‌های مو و منافذ پوست سر
  • ایجاد شور، عفونت، خارش و پوسته‌پوسته شدن سر
  • ایجاد اثر مخرب در بدن درصورت استفاده از برندهای نامرغوب
  • خشک شدن و شکنندگی تارهای مو
  • آسیب‌پذیرشدن موها در برابر حرارت
  • ایجاد جوش روی پوست سر
  • ازبین‌بردن شادابی مو
  • برداشتن لایه خارجی موها و از بین بردن کراتین مو
  • ایجاد اگزما و درماتیت روی پوست سر

اگر جز افرادی هستید که دارای موهای نازک و خشک هستند، تا جایی که برایتان مقدور است از شامپو خشک استفاده نکنید‌. این محصول نباید بیشتر از یک الی دو بار در هفته استفاده شود.

نحوه استفاده از شامپو خشک

در زمان استفاده از شامپو خشک موها به‌هیچ‌وجه نباید مرطوب باشند و هیچ گیره، کلیپس، کش یا سنجاق‌سری به موها وصل نباشد. ابتدا موهای خود را به قسمت‌های مساوی دسته‌بندی کنید و اسپری را از فاصله ۲۵ تا ۳۰ سانتی‌متری به سمت موها بپاشید. همزمان که شامپو را به تارهای مو می‌پاشید، سعی کنید تمام قسمت‌های پوست سر هم با شامپو تماس پیدا کند. بعد از اینکه تمام قسمت‌های پوست سر و تارهای مو به شامپوی خشک آغشته شد، با انگشت‌های دست خود پوست سر خود را ماساژ دهید. در مرحله بعد موها را خشک کنید و با شانه یا برس به آن‌ها حالت دهید. در صورت استفاده از سشوار، باد خنک آن را به سمت موها بگیرید؛ زیرا حرارت موجب شکنندگی و خشکی بیش‌ از حد موها خواهد شد.

باز هم تأکید می‌کنیم که فقط در صورت وجود محدودیت در زمان و عدم دسترسی به حمام از این محصول استفاده کنید. متخصصان پوست و مو توصیه می‌کنند که این محصول به‌صورت مداوم استفاده نشود. برای ازبین‌بردن ناخالصی‌های موجود در پوست سر از جمله باقی‌مانده شامپوی خشک، موهای خود را هر چند روز یک‌بار با یک شامپوی ملایم شستشو دهید.

بیشتر بخوانید: سیلیکون در شامپو چیست؟

جمع‌بندی

در این مقاله از صندلی توضیح دادیم که شامپو خشک چیست و اشاره کردیم که شرکت‌های تولیدکننده در ترکیبات این نوع شامپو از موادی شامل پودر نشاسته ذرت یا نشاسته برنج، کائولن، گاز مایع و الکل دناتوره شده استفاده می‌کنند. سپس به معرفی کاربردهای این محصول پرداختیم. مواردی مانند صرفه‌جویی در زمان با پاک‌سازی فوری موها، حالت دادن به موها و افزایش حجم تارهای مو، حفظ رطوبت موها و صاف نگه‌داشتن آن‌ها و خوشبو‌کردن موها را به عنوان مزایای این محصول معرفی کردیم. آشنایی با معایب شامپوی خشک و نحوه استفاده از این محصول موارد دیگری بود که در این مقاله راجع‌به آن‌ها توضیح داده شد. امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما مفید بوده باشد و اطلاعات شما را درباره یکی از محصولات محبوب بازار یعنی شامپوی خشک افزایش داده باشد.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید